Közélet

Szijjártó a török külügyminiszter gépén utazott Strasbourgba, hogy aztán a törökök fontosságáról beszéljen

A török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu repülőgépén utazott Szijjártó Péter múlt hét szerdán Strasbourga, írja az Index. Ez azért is érdekes, mert Szijjártó Strasbourgban pont arról beszélt, hogy

Európa biztonsága ma Törökország stabilitásával kezdődik, ezért aki az utóbbit támadja, az gyakorlatilag a kontinens biztonságát ássa alá.

A hírt Menczer Tamás, Szijjártó szóvivője is megerősítette. Strasbourgban a magyar külügy első embere az Európa Tanács miniszteri bizottságának ülésén vett részt.

Menczer azt mondta, Szijjártó Péter azért a török külügyminiszter repülőgépével utazott, mert mindketten a szlovéniai Bledből indultak, ahol a Bledi Stratégiai Fórumon tartottak előadást és ahol a magyar külügyminiszternek kétoldalú találkozója volt a szlovén, a lett, a román kollégájával, az EBESZ főtitkárával és a kanadai külügyi államtitkárral. Ráadásul Szijjártó a menetrend szerinti járattal nem tudott volna Strasbourgba menni.

Szerinte ez egyébként külügyminiszterek között teljesen szokványos dolog.  Az Index úgy tudta, hogy a gépen ott volt az azeri külügyminiszter is, de Menczer szerint ez nem igaz, vele csak Strasbourgban futottak össze, ahol össze is ültek egy hármas megbeszélésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik