Közélet
An undated picture taken on November 16, 2015 from the February 2015 issue 7 of the Islamic State (IS) group online English-language magazine Dabiq, purportedly shows 27-year-old Belgian IS group leading militant Abdelhamid Abaaoud, also known as Abu Umar al-Baljiki and believed to be the mastermind of a jihadist cell dismantled in Belgium in January 2015, posing at an undisclosed location to illustrate an interview he gave to the magazine, claiming to have rejoined the extremist group in Syria. Flemish-language newspaper De Standaard reported that Brahim Abdeslam, one of the attackers who blew himself up during the Paris attacks last week, had links to Abaaoud, a Belgian of Moroccan descent who allegedly fought with the IS jihadist group in Syria and remains at large.  AFP PHOTO / HO / DABIQ === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / DABIQ" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED === / AFP PHOTO / DABIQ / -

Vereségeket szenved az Iszlám Állam, egyre több harcosa térhet vissza Európába

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 11. 13:38

A német hatóságok az Európába visszatérő dzsihadisták egyre növekvő számára figyelmeztetnek - írta vasárnap a Welt am Sonntag című német lap biztonsági szolgálatoktól származó információkra hivatkozva.

A újság szerint mivel az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet egyre súlyosabb veszteségeket könyvel el Szíriában és Irakban, várhatóan egyre több harcosa tér vissza Európába. Mintegy hatezer, válságövezetben járt európai dzsihadista egyharmada tér haza, és Holger Münch a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője arra figyelmeztetett, hogy ez biztonsági kockázatot jelent.

Sok esetben ők rendkívül radikalizálódtak, katonailag képzettek, brutálissá tette őket a háború, és van harci tapasztalatuk

– hangoztatta Münch.

A szíriai vagy iraki háború sújtotta övezetekben lévő dzsihadisták szoros kapcsolatokat létesítenek egymással, és hazatérésük után határokon átnyúló hálózatokat építenek ki, amelyek már elérték Európát, amire bizonyíték volt a párizsi és brüsszeli merényletek elkövetői közötti kapcsolat is. Münch szerint a terrorfenyegetettség növekedése miatt hatékonyabb információcserét kell teremteni az európai hírszerző szolgálatok között.

Ugyanebben a lapban a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke, Hans-Georg Maasen arra figyelmeztetett, hogy

a hazatérők több mint 70 százaléka tevékenyen részt vett a szíriai vagy iraki harcokban, vagy kapott ehhez kiképzést.

Az Interpolhoz egyre gyakrabban érkeznek Szíriából és Irakból olyan információk, hogy üres útlevelekhez jutnak hozzá a dzsihadisták. Jelenleg mintegy ötezer ilyen szíriai és 250 iraki útlevelet tartanak számon a bűnüldöző hatóságok, és ilyen útleveleket birtokolt a novemberi párizsi merényletek legalább két elkövetője, aki álnéven érkezett Európába.

A Welt am Sonntag információi szerint egyre gyakrabban érkeznek Szíriából a dzsihadisták haláláról érkező álhírek. Megakadályozandó a halottnak vélt dzsihadisták beutazását a kontinensre, a schengeni információs rendszerből (SIS) újabban nem is törlik a halottakat.

Maziere több száz iszlamista harcosról beszélt

Thomas de Maziere német belügyminiszter a Bild című napilapban szombaton megjelent interjúban arra figyelmeztetett, hogy jelenleg Németországban mintegy 520 iszlamista harcos van, aki képes lenne önállóan vagy többedmagával, csoportban elkövetni merényleteket. A “potenciális támadókon” kívül 360 olyan emberről tudnak, akik közeli kapcsolatban állnak velük.

Maziere szerint Németországra egyaránt fenyegetést jelentenek a terrorcsoportok és a fanatikus “magányos farkasok” is. A titokban Európába szivárgott terrorsejtek észrevétlenül készítik elő merényleteiket – amint a párizsi és brüsszeli támadások elkövetőiről utólag kiderül -, de a magányos merénylőkre még nehezebb fényt deríteni.

A belügyminiszter hozzátette, hogy a szakszolgálatok minden tőlük telhetőt megtesznek a “potenciális terroristák” megfigyelésére, és idén már több letartóztatás is történt. Németországot mindeddig elkerülték a párizsi és belgiumihoz hasonló brutális merényletek, de július végén az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a würzburgi és an ansbachi támadások elkövetését. A Würzburgnál július 18-án történt támadásban 5 ember, a július 22-én Ansbachban végrehajtott robbantásos merényletben 15 ember sebesült meg. A würzburgi merénylővel végeztek az elfogására érkezett rendőrök, az ansbachi támadó a robbanásban életét vesztette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.