Közélet

Orbán Viktorral és a Voldemort-botránnyal indul az őszi ülésszak

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 11. 06:54

Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát. Az első, négynapos ülés Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik, majd két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét, a korrupcióval gyanúsított fideszes Mengyi Roland mentelmi jogát pedig felfüggesztheti a parlament.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor a kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik, amire valamennyi frakció reagálhat. Ezt követően két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét: a Jobbik padsoraiban Pintér Tamás váltja Novák Elődöt, a párt korábbi alelnökét, míg az LMP-ben Schiffer András volt frakcióvezető, társelnök helyét Hadházy Ákos Ányos veszi át.

A képviselők a mandátumigazolások után új tagot választanak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsába, amire azért van szükség, mert Bártfai-Mager Andrea távozott a testületből, mivel postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos lett. A tanács új tagja Kardkovács Kolos, a jegybank korábbi jogi és szanálásért felelős ügyvezető igazgatója lehet, akinek jelölését a Fidesz-frakció egyhangúlag támogatta.

Terítéken Voldemort

A parlamentnek döntenie kell a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogáról is, miután a legfőbb ügyész kezdeményezte annak felfüggesztését egy a 168 órában nyilvánosságra került korrupciógyanús ügyben. Ahogya korábban megírtuk, egy valószínűleg Mengyivel is összefüggő korrupciós ügybe bukhatott bele Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. A 168 óra által megszerzett vallomások és jegyzőkönyvek szerint vissza kellett csorgatni az elnyert pénzből, méghozzá a Voldemort nagyúrként emlegetett Mengyi Roland fideszes képviselőnek. Az ügy hátteréről bővebben itt olvashat.

Mengyi Roland korábban közölte, teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, és azt kéri képviselőtársaitól, hogy szavazzák meg mentelmi jogának felfüggesztését “a valóság mielőbbi tisztázása érdekében”. Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője legutóbb úgy fogalmazott: a képviselőnek magáért kell helyt állnia, a kormány nem tervezi, hogy helyt áll érte.

A Ház hétfői ülése interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik, majd nemzetközi szerződések kihirdetéséről szóló javaslatok vitáival ér véget. Kedden az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót hallgatják és vitatják meg a képviselők, majd a polgári perrendtartásról szóló törvényjavaslat általános vitája kezdődhet meg.Szerdán a vadászkamarai törvény módosítása mellett terítékre kerülnek energetikai és hírközlési témájú javaslatok is. A parlament ülése a következő hét hétfőjén kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Ma kiderül, mennyire erős a Fidesz

Kommentek

Happy children girl and boy brother and sister eating strawberries with milk
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.