Közélet

DK: Az Orbán-kormány elitta a tejpénzt is

iskolatej (iskolatej)
iskolatej (iskolatej)
A tej annak dacára egészséges a gyerekeknek, hogy már a Gyurcsány-kormány is annak tartotta.

Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke történelmi kitekintést adva bírálatának, emlékeztetett rá, hogy az óvodások és általános iskolások részére szervezett ingyenes tejakciót először Makón hirdették meg 1937-ben.

Az ingyenes, szervezett keretek között történő iskolai tejfogyasztás az eltelt bő hetven év alatt többször is szünetelt, és számos alkalommal indították újra.

2004. május 1-jén, a baloldali kormány hozott határozatot a program újraindításáról – írta. A DK alelnöke szerint azt remélték, hogy azzal csökkenthető a gyermekek körében egyre növekvő csontritkulásos esetek száma, és megváltoztathatóak az iskolai büfékhez köthető, többnyire egészségtelen élelmiszer-fogyasztási szokások.

Az elmúlt tanévben is 400 ezer tanuló fejenként két és fél deci tejet kapott tízóraira, a program pedig a tejágazat túltermelési gondjain is enyhíthet. A program illeszkedett az Európai Iskolatej Programba is.

Az ellenzéki politikus érthetetlennek tartja, hogy miközben a tejágazat súlyos értékesítési gondokkal küzd, a kormányt megjelenítő KLIK bejelentette, hogy ebben a tanévben alig felére csökkentik a programban részt vevő járások számát.

Úgy látszik, a kormány elitta a tejpénzt is, és sutba vágta a gyerekek egészséges táplálkozásra nevelésének ügyét is.

A DK felhívta a Fidesz-vezetők figyelmét, hogy a tudomány mai állása szerint a tej annak dacára egészséges a gyerekeknek, hogy már a Gyurcsány-kormány is annak tartotta és a gyerekek által elfogyasztott tej is valós keresletet jelent a nehézségekkel küzdő tejágazatban.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik