Közélet

Röszkei plébános: miért nincsen intézményesített reakció a pápaellenességre Magyarországon?

Nemrég írtunk arról a makói plébánosról, aki aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar egyházak vezető még nem reagáltak a menekültválságra és nehezményezte, hogy a kormánykampány és a “királyi média” hírei mennyire egyoldalúan kommunikálják a népvándorlás rendkívül összetett problematikáját.

Most a röszkei plébános levelét közölte a Szemlélek.

Pápaellenesség és Bayer Zsolt

Liszkai Tamás azt írja,

a népszavazáson való részvétel és a szavazólapon megfogalmazott kérdésre adott válasz legyen mindenki lelkiismereti ügye, mint választásra jogosult állampolgárnak. De miért nincs megfelelő intézményes reakció az egyre fokozódó pápaellenes megnyilvánulásokra, amelyek nemcsak a pápa személyét, de a pápai hivatal tekintélyét is elemi szinten támadják, és nem ritkán magukat hívő katolikusnak valló személyek részéről érkeznek?

Bayer Zsolt kitüntetését is szóba hozza Liszkei:

Miért csak Beer Miklós püspök fejtette ki magánvéleményét azzal kapcsolatban, hogy Bayer Zsolt méltatlan az augusztus 20. alkalmából kapott kitüntetésére, aki a mai napig nem vonta vissza azt a kijelentését, hogy a pápa vagy a pápai székre alkalmatlan demens vénember, vagy gazember (tehát harmadik lehetőség nincs)? És miért nem határolódik el a kabinet a miniszterelnök Facebook oldalára küldött aljas, a pápa személyét primitív módon sértő megjegyzésektől?

Vallásról

Egy magát ateistának valló állam-szocialista hatalom nem volt ilyen szinten káros az emberek vallási meggyőződésére, mint egy Isten iránt érzéketlen agnosztikus-hedonista társadalom.

Menekültekről

Szinte egyáltalán nem hallom ezt a kitételt: mi van akkor, ha Isten maga engedi a tapasztalt migrációs folyamatot, hogy számon kérjen bennünket emberségről, hitről, evangéliumi elkötelezettségről?

Liszkai Tamás önkénteskedett a bicskei menekülttáborban.

Nem szeretnék senkit kioktatni, vagy megbántani, csak néhány információt szeretnék – nagy szeretettel – megosztani. Tévedés, hogy nagyon sokan segítenek M.o.-on a menekülteken. A Karitász időnként, itt-ott jelen van, de ez sajnos nagyon kevés. Hatalmas az ínség, hiszen a kormány a humanitárius minimumot sem adja meg (és ez itt a baj!!!), hanem mindenkit egy kalap alá véve igyekszik távol tartani.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik