Közélet

Századvég: A magyarok büszkék az olimpiai szereplésre

A magyarok kétharmada lát összefüggést a sport kiemelt támogatása és a sportolók jó teljesítménye között.

Az idei labdarúgó Eb-t érintő vizsgálat után a Századvég ezúttal a riói szereplésről készített közvélemény-kutatást. A reprezentatív felmérés a magyar sportolókkal és az olimpiai játékokon nyújtott teljesítménnyel kapcsolatos attitűdöt vizsgálta. Kiderült, hogy a magyarok döntő többsége büszke a sportolók olimpiai sikereire.

A döntő többségnek (74 százaléknak) általában jó a véleménye a magyar sportolókról.

A válaszadók 80 százaléka kísérte figyelemmel az olimpiát, mintegy 70 százalékuk rendszeresen nézte a közvetítéseket, 96 százalékuk jellemzően saját otthonában.

A megkérdezettek 40 százaléka az olimpia hátteréről is nézett, olvasott híreket, 23 százalékuk tévés és rádiós szakértői beszélgetések iránt is érdeklődött, 16 százalék elemzéseket is olvasott.

Tíz nézőből kilenc elégedett volt a Magyar Televízió közvetítésének színvonalával (61 százalék teljesen). 

A kutatás szerint a társadalom jelentős többségéből (88 százalékából) pozitív érzéseket vált ki, ha a magyar sportolók jól teljesítenek – 66 százalék reagált úgy, hogy nagy büszkeséggel tölti el sportolóink jó teljesítménye. További 22 százalékról szintén elmondható, hogy bizonyos fokig büszke sportolóinkra, ha azok sikeresek.

A kutatásban a válaszolók 53 százaléka úgy vélte, a magyar csapatért, sportolókért való szurkolás erősítette a magyar emberek összetartását.

A Századvég azt is vizsgálta, hogy mely sportágakra, olimpikonokra figyeltek leginkább. Kiderült, 43 százaléknak nincs kedvenc sportága, 60 százaléknak olimpikonja. A válaszadók nem egyes sportolóknak, hanem a magyar csapatnak szurkolt.

A sportágak közül az úszás, a vízilabda és a kajak-kenu volt a legkedveltebb a magyarok körében, vagyis éppen azok, amelyeknél a legnagyobbak sportolóink éremesélyei.

A legnépszerűbb olimpikonok az úszók és a vívók közül kerültek ki, a válaszadók leggyakrabban Hosszú Katinkát, Szilágyi Áront, Cseh Lászlót, Kozák Danutát és Imre Gézát jelölték meg. 

A kutatás szerint a magyarok kétharmada szerint van összefüggés a sport kiemelt kormányzati támogatása és a sportolók jó teljesítménye között. A válaszadók szerint kiemelten fontos a szabadidős sport, a fiatalok sportolásának kormányzati támogatása is. A megkérdezettek 91 százaléka, valamint 97 százaléka említette ezen két területet.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik