Közélet

Forbes: Orbánék a legsikeresebb családi vállalkozások listáján

Bigéék, Csányiék, Felcsútiék – apákról fiúkra száll a siker.

Ezúttal a legnagyobb családi vállalkozásokról állított össze listát a Forbes. A magazin rangsorát a Nitrogénművek Zrt. mögött álló Bige család vezeti. A lap számításai szerint Bige László és fiai egy 127 milliárd forint értékű műtrágya-birodalmat irányítanak, és tavaly hatalmas összeget, mintegy 41,5 milliárd forintot költöttek fejlesztésre.

Bár Csányi Sándor a Forbes legutóbbi „gazdaglistáján” az első helyet szerezte meg, a családi vállalkozások listáján most a második lett. Csányiék családi bizniszének értékét 104 milliárdosra taksálta a Forbes. A harmadik helyre Felcsuti Zsolt és családja került a rangsorban. A 100 milliárd forint értékű, Szingapúrban bejegyzett MPF Holdinghoz tartozik egy olyan patinás márka, mint az egykori szocialista nagyvállalat, a FÉG.

Dédik is a listán

A listán olyan családi vállalkozások is feltűnnek, mint az édesiparról az ingatlanra váltó Futó család cége, a Futureal-csoport, a talán leghíresebb magyar családi vállalat, a Zwack Unicum Likőripari Nyrt., illetve a 77 Elektronika Műszeripari Kft., amelyet dédnagypapaként irányít Zettwitz Sándor és családja.

A 25-ös lista 22. helyére került a miniszterelnök édesapja. Id. Orbán Győző szintén gyakorló dédnagypapaként birtokolja családjával közösen a 10,7 milliárd forint értékű gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-t. A cég tavaly elképesztő profitrátát produkált, 3,2 milliárdos forgalom mellett 1,1 milliárdos adózott eredményt ért el. Az elmúlt öt évben lendületesen növekedett a cég, forgalmát megduplázta, üzemi és adózott eredményét megnégyszerezte.

A szeptemberi magazin címlapján a Szamos család látható. A Forbes a legendás cukrászdinasztia családregényért kiáltó történetét is feldolgozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik