Közélet

Hogyan derül ki az újabb Hatvanpuszta? Változhat a drónozás szabályozása!

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 05. 07:54

A pilóta nélküli repülő eszközök folyamatos fejlődése és terjedése egyre sürgetőbbé teszi a területre vonatkozó jogi szabályozók kialakítását, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által kidolgozott rendelettervezetre azonban még várni kell – közölte a Magyar Időkkel az NFM. A lap szerint a

drónokat csak egyedi engedéllyel lehetne használni.

A rendelet elkészültéig a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) légügyi előírásai érvényesek. Ezek azonban elég nehézkesen használhatók a drónok esetében, hiszen az új törvény hatálybalépéséig a pilóta nélküli gépeket reptetni csak egyedi tevékenységi és eseti légtérengedély birtokában lehetséges, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala ad ki.

A Drónpilóták Országos Egyesülete szerint a jogkövető pilóták lehetőségei erősen korlátozottak, az engedélyek megszerzése a jelenlegi légügyi szabályok mellett hosszadalmas és bürokratikus. Az egyesület szerint a pilóta nélküli légi járműveket várhatóan regisztrálni kell, tömegük szerinti osztályokba sorolhatják be, ettől függően más és más követelmények vonatkozhatnak a járműre és a pilóta képesítésére, de repülésenként nem kell majd engedélyért folyamodni.

Lefoglalt drónok és Nárcisz kutya

A drónok a magyar közélet alakulásában meghatározóak voltak. Márciusban lefoglalták a 444.hu kvadrokopterét, mikor Felcsúton szerettek volna felvételeket készíteni, de el kellett búcsúznia egy időre drónjától Gulyás Márton aktivistának is, aki eredetileg az arborétumi kisvasútról szeretett volna felvételeket készíteni, majd insprirálódva a 444.hu videójából, légi pillantást kívánt vetni a Nárcisz kutya otthonául szolgáló, Orbán Győző tulajdonában lévő hatvanpusztai majorságra, amelyeket több sajtóorgánum is Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötött.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. május 8.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kezet fog az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 8-án. Mögöttük Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.