Közélet

Nézőpont: a kvótakampány felmorzsolta a baloldalt

A mostani folyamatok azt vetítik előre, hogy a baloldali pártok igen rossz állapotban vágnak majd neki a 2018-as választásnak.

 

„A baloldal menekülne a népszavazástól.” Ezzel a címmel jelent meg a Nézőpont Intézet elemzése, amelynek egyik fő megállapítása, hogy már az elején kudarcba fulladhat a baloldal népszavazási kampánya, miután teljesen szétforgácsolta és megosztottá tette a balliberális oldalt a bevándorlás és különösen az október 2-i kvótareferendum ügye.

A mostani folyamatok azt vetítik előre, hogy a baloldali pártok igen rossz állapotban vágnak majd neki a 2018-as választásnak.

Míg az MSZP korábban támogatta a bevándorlók Magyarországra történő betelepítését, a párt elnöke immár elfogadhatónak ítéli a kvótaellenes álláspontot. A legújabb fordulat miatt könnyen hiteltelenné válhat saját szimpatizánsai szemében is a nemrég megválasztott Molnár Gyula.

A balliberális oldalon már az is törésvonalat okozott, hogy a DK a kötelező betelepítés mellett foglal állást, harsányan képviseli a bojkott-pártiságot, míg az Együtt és PM (és a MoMa – a szerk.) a Kétfarkú Kutya Párthoz hasonló vicckampányt indított. Ezzel – az intézet szerint – a választók megszólítása helyett “inkább kormányzásképtelenségüket bizonyítják”. Egyedül a Liberálisok buzdítanak a népszavazáson való részvételre és az igennel szavazásra.

A zavaros kommunikáció, a bevándorláspárti álláspont és a népszavazás bojkottja saját szimpatizánsaikkal is szembefordította a balliberális erőket.

A Nézőpont augusztusi kutatása alapján a baloldali szimpatizánsok kétötöde elutasítja a kötelező betelepítést, míg a Závecz Research felmérése alapján az MSZP szavazóinak harmada tervezi, hogy részt vesz a népszavazáson. Az intézet ezek alapján arra jut, hogy a baloldal erőtlen, nem engedhet meg magának másfél évvel a parlamenti választás előtt egy jelentős energiát felemésztő kampányt, ezért buzdít otthonmaradásra.

Ezzel azonban azt üzenik magukról, hogy semmilyen álláspontjuk nincs Európa egyik legsúlyosabb válságáról – mely hazánkat is érinti –, mindez pedig kihatással lehet az egyébként is ingatag lábakon álló kormányzóképességük megítélésére. Összegezve: már menekülnének a népszavazástól, ami bizonyos értelemben a 2018-as választás előfutamaként is értelmezhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik