Közélet

Kész a bürokráciacsökkentő törvény: sok intézmény megszűnik, elbocsátások jönnek

Elbocsatas(210x140).jpg (Array)
Elbocsatas(210x140).jpg (Array)

Három lépcsőben szűnik meg csaknem félszáz háttérintézmény, a szervezetek legnagyobb csoportjának sorsát elrendező törvényjavaslat napokon belül a parlament elé kerül – mondta a Magyar Időknek a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Kovács Zoltán közölte:  a hatósági teendők legnagyobb részben a megyei kormányhivatalokhoz kerülnek át, a stratégiai kérdések eldöntésének és a jogszabályalkotásnak a feladatát pedig a szakminisztériumok kapják meg. A tárcák a mindennapos, hatósági döntések meghozatalában ezentúl gyakorlatilag nem vesznek részt.

Létszámleépítenek

Az érintett háttérintézményekben dolgozók  legtöbbje a kormányhivatalokhoz kerül át, a jövőben is ugyanazt a munkát végzi, amit eddig. Kovács Zoltán az úgynevezett bértömeg-gazdálkodás bevezetésével kapcsolatban elmondta:

Ez azt jelenti, hogy a megszűnő intézményeknél a jogutód az eddigi költségvetés nyolcvan százalékát fizetheti ki bérként, így ennek következtében létszámleépítésre is sor kerül.

Az érintettek létszámát az államtitkár nem tudta megbecsülni, de mint magyarázta: idehaza munkaerőhiány alakult ki, az államigazgatásból távozó szakemberek számottevő része így gyorsan megtalálhatja a számítását a magánszférában, és ebben segítséget is adnak nekik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik