Közélet

Szigorítják a házi segítségnyújtás szabályait, bajba kerülhetnek az idősek

Idős nő járókerettel (Array)
Idős nő járókerettel (Array)

Tovább szigorítják a rászoruló idősek gondozásáról szóló, a házi segítségnyújtásra vonatkozó szabályozást – derül ki a Magyar Nemzet által megismert előterjesztésből. Ha a parlament elfogadja azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által jegyzett tervezetet, a súlyos állapotban lévő idősek kerülnek lehetetlen helyzetbe.

A tárca törölné a szolgáltató és az ellátott közötti megállapodásból, hogy az érintett naponta hány óra ellátásra jogosult.

Jelenleg minimum egy, legfeljebb napi négy óra gondozásra lehet jogosultságot szerezni, aki ennél is hosszabb idejű ápolást igényel, annak felajánlják a bentlakásos intézményben való elhelyezést. Az ellátást a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak, amihez támogatást – normatívát – kap az államtól.

Jó pénzért viszont…

A módosítással éppen azok kerülhetnek a legnagyobb bajba, akik a legrosszabb állapotban vannak, mivel a jövőben csupán annyit rögzítenek a velük kötött szerződésekben, hogy kapnak majd ellátást, ám azt, hogy milyen időtartamút, már nem. Így könnyen előfordulhat, hogy a gondozókra több beteget osztanak a szolgáltatók, mint eddig, így egy-egy érintettre kevesebb idő jut majd, mint amennyit a törvény korábban előírt – derül ki a cikkből.

Jó pénzért gyakorlatilag bárki igénybe veheti majd a szolgáltatást: a tervezet szerint  a jövőben a gondozásra nem szoruló személy is ellátható, ha az érintett vállalja, hogy megfizeti a szolgáltatási önköltséggel azonos mértékű személyi térítési díjat. Az ő esetében azt sem vizsgálják majd, hogy állapota egyáltalán indokolja-e az ellátást.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik