Közélet

A Belügyminisztérium most úgy gondolja, mégis lehet polgármester Gyenes Levente

Szerintük nem kell méltatlansági eljárást indítani Gyömrő vasárnap újraválasztott vezetője ellen. A kormányhivatal szerint kell.

A Belügyminisztériumhoz fordult Gyömrő jegyzője azzal kapcsolatban, hogy kell-e méltatlansági eljárást indítani a vasárnap újra megválasztott polgármesterrel, Gyenes Leventével szemben. Neki tavasszal azért kellett lemondania, mert felfüggesztett börtönre ítélték, és már a választási kampányban komolyan felmerült, hogy ha ismét megválasztják, egyből távoznia is kell, mert a méltatlanság továbbra is fennáll.

A Magyar Nemzet megtudta, hogy a BM önkormányzati és módszertani főosztályvezetője azt írta a jegyzőnek, hogy álláspontjuk szerint az időközi választással új tisztség keletkezett, a Gyenes elleni jogerős ítélet pedig nem ennek a tisztségnek a fennállása idején született, így nem kell méltatlansági eljárást indítani. Bekényi József nem tartja megalapozottnak a Pest Megyei Kormányhivatal álláspontját, ami szerint a méltatlanságot megalapozó ítélet hatálya ciklusokon átível.

Azt ugyanakkor a főosztályvezető is hangsúlyozza, hogy levelének szakmai véleményt kifejező része nem bír kötelező erővel.

A kormányhivatal reagált a levélre, azt közölték, hogy fenntartják és megerősítik, hogy Gyenes Levente méltatlan a posztjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik