Közélet

A Nemzetbiztonsági Bizottság szerint a török helyzet kockázatos Magyarország számára

Az illegális bevándorlási helyzet súlyosbodásának veszélyét rejti magában a törökországi helyzet – hangsúlyozta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülését követően újságíróknak nyilatkozva Molnár Zsolt (MSZP) elnök és Németh Szilárd (Fidesz) alelnök.

A török belpolitikai helyzet megváltozott, ezért komoly veszélye van annak, hogy az előző évihez hasonló menekülthullám is elindulhat a Balkánon, akár vízi, akár szárazföldi úton, amely Magyarországot is érintheti – fogalmazott a szocialista párti bizottsági elnök, megjegyezve: hatékony, humánus, nem pedig statáriális menekültügyi eljárást várnak el.

Németh Szilárd bizottsági alelnök a tanácskozást követően elmondta: az ülésen elhangzott, hogy “a törökországi helyzet rendkívül negatívan befolyásolhatja az Európai Unió jövőjét”. Utalt Ankara uniós vízummentesség iránti igényére, valamint arra, hogy Törökország adott esetben százezer számra engedhet útnak indulni ott tartózkodó migránsokat, a bizonytalan helyzetben pedig helyiek is megindulhatnak nyugatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik