Közélet

Orbán: „félháborús állapotok vannak”

Újabb kerítést húznak a határra. Elképesztő mértékben feküdt rá a miniszterelnök a 2024-es budapesti olimpiára. Meg a migránsozásra.

8 arany, 3 ezüst, 4 bronz. Orbán is ott volt Rióban. Ezzel kezdte a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

„Azok közé a magyarok közé tartozom, akik megemelik a kalapjukat”, mármint a kijutott versenyzők előtt. A győztesek előtt meg feldobálja. „Mégiscsak nyolcszor vertük meg a világot.”

De óvatosan bánik a szavakkal, mert nem szeretné, ha pártpolitikai kérdés lenne ebből, mert ez már nemzeti ügy. Az olimpiarendezésről azt mondta, gondolkodni kell, le kell vonni Rió tanulságait, értékelni kell, de ez a sportkormányzat feladata.

„Gondolkodni szükséges, gondolkodni jó”, mondta, de nem 4, sokkal inkább 12 évre előre.

A kormányfő szerint eljutunk oda, hogy Magyarország ne csak az élsportban legyünk jók, hanem a tömegsportban is, mert az olimpia odaítélésekor erre is figyelnek.

–A rendezési esélyek mérsékeltek.
–Nem túl optimista.
–Nem akarom elvenni az emberek örömét, de van itt három Góliát és egy Dávid.

Orbán szerint azért lenne fontos az olimpia, mert hatalmas gazdasági előnyökkel járna, Tarlós a kormányzat segítségével feltámasztotta a várost a tetszhalott állapotból.

Rióban egy pillantást vetett az ellenfelekre, Párizs, Los Angeles, Róma, azóta a pesszimistább hangulat.

Plüss

„Nincs kit visszatoloncolni Magyarországra, mert senki nem tud belépni”, mondta Orbán, mert ide a madár sem tud ellenőrzés nélkül berepülni, üzent a kormányfő az osztrákoknak, akiknek azt javasolta, ne a magyar-osztrák határon védjék meg Európát.

A határt nem lehet virágokkal és plüssállatokkal megvédeni.

Hanem katonákkal, rendőrökkel, fizikai zárral.

Van egy problémájuk, hogy akiknek elutasítják a menedékjogi kérelmét, de Orbán szerint a Soros György által pénzelt civil segítők fellebbeznek a döntés ellen, azoknak itthon kell megvárniuk az újabb döntést, ezért nem nulla a Magyarországon lévő menekültek száma.

Aki azt állítja, nincs összefüggés a migránsok és a terrorizmus között, az nem tudja, mit beszél, mondta, ő és a kormány pedig nem játszik a biztonság kérdésével.

Félháborús állapotok vannak.

A magyar-szerb határra még egy sor kerítést fognak felhúzni, a legmodernebb technikával, arra is fel kell készülniük, hogy – ha a törökök politikája megváltozik – több százezer menekült jelenik meg a határon, akiket meg kell állítani.

Nem szép szóval, erővel.

A második sor kerítésről pedig azt mondta, komoly dolog lesz, ami egy időben képes tömegeket megállítani.

Stabil

A törökökre visszatérve Orbán úgy fogalmazott, stabilitásra van szükség, stabil Erdogan elnökre, amit a magyar kormányfő is támogat.

A rádióinterjú után a V4 – Merkel találkozóra indul a miniszterelnök, erről csak annyit mondott, nagy feladat áll előtte, a migránsválság ügyében a brüsszeli bürokraták döntéseket hoztak, ő pedig meg akarja ezt változtatni, a V4-ekkel együtt. A kérdés szerinte az, Merkel a visegrádi országok mellé áll-e.

Egy esetleges érvényes és eredményes népszavazás után Orbán arra számít, hogy nagyobb felhatalmazást kap Brüsszellel szemben, sok európai országot gyűjt ezzel maga mellé Magyarország.

Jövő

Nagy muszlim tömegekkel fogunk-e élni, párhuzamos társadalmakban fogunk-e élni, biztonságban fogunk-e élni, Magyarország jövője a tét, sorolta Orbán.

A gazdaságról a kormányfő azt mondta, mindenki öt centivel a föld felett jár, annyira jók a számok. Szerinte csak az számít, hogy mindenki tudjon dolgozni, aki akar. A munkanélküliség terén az ötödik legjobb eredménnyel rendelkezünk, ami „fantasztikus eredmény”.

Hat év alatt 650 ezer munkahelyet hoztak létre, szerinte tartható a 10 év alatt 1 millió új munkahely. És a bérek is nőnek emellett. De a járulékcsökkentés helyett inkább abban gondolkodik, hogy több gyerek szülessen, hiába nincs összefüggés a kettő között, erről beszélt. De ezzel Európában nem értenek egyet.

Az ország nagyobb része azonban szerintem úgy gondolkodik, ahogy én, zárta a kormányfő.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik