Közélet

Egyetlen apró különbség volt az RTL és a köztévé híradójában, ami remekül megmutatja a kormányzati propaganda durvaságát

Csak néhány dolog maradt ki egy fanatikus gyerekekről szóló hírből. Meg még néhány máshogy szerepelt, mint ahogy kellett volna. Ilyenek az apró ferdítések az állami propagandagépezetben.

Augusztus 21-én valaki felrobbantotta magát a törökországi Gaziantepen, megölve több tucat embert, köztük sok gyereket. Az elkövető valószínűleg szintén gyerek volt. Másnap pedig egy másik fiatal fiút kaptak el Kirkukban, megakadályozva egy robbantást. Mindkét hírről beszámolt az M1 híradója és az RTL Híradó is. Kicsit másképp.

Az M1-en így szerepelt a meghíúsult merénylet híre:

11 éves volt az a fiú is, akit az iraki rendőrök fogtak el Kirkukban. Két kilogramm TNT volt a testén a pólója alatt, amelyet egy síita mecsetben akart volna felrobbantani. Ő is az Iszlám Állam harcosa volt, de amikor elfogták, elsírta magát, mert nem sikerült teljesítenie a feladatát.

Majd elkezdődik a riport további része, ahol elmondják, miért szeretik felhasználni a gyerekeket a terrorszervezetek. Az M1 szerint azért, mert könnyebben befolyásolhatóak, mint a felnőttek.

Az RTL Híradó pedig így számolt be a hírről:

Síró gyerek a rendőrök szorításában, egy robbanóövet csatolnak le róla, amit a pólója alatt viselt. Talán az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni, hogy véres öngyilkos merényletet hajtson végre az iraki kirkuk belvárosában. A fiú azt mondta a rendőröknek, hogy maszkos férfiak rabolták el és rakták rá az övet, majd beküldték a tömegbe, hogy vegyüljön el a járókelők között. A rendőröknek gyanús lett a furcsán viselkedő fiú.

Nagyon apró különbségek vannak csak a két hír között. Az M1 híradójából csak az marad ki, hogy a fiú

  • nem önszántából akart robbantani,
  • távirányítással akarták felrobbantnai az övét (ez az RTL riportjában a felkonfban hangzik el)
  • elrabolták,
  • zavartan viselkedett,
  • nem mecsetben, hanem tömegben akart robbantani
  • és nem azért sírt, mert nem sikerült teljesítenie a feladatát.

Ezek nagyon apró különbségek, mégis felülírják az M1 riportjának alapvető állítását, hogy az Iszlám Állam agymosott gyerekeket küld szét a világban, hogy terrorcselekményeket kövessenek el.

A tippet köszönjük Polyák Gábornak, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik