Közélet

Népszavazás: alig akarnak szavazni a határon túlról

Hetente átlagosan alig ezren kérik felvételüket a levélben szavazók névjegyzékbe több mint egy hónappal a betelepítési kvótáról szóló népszavazás előtt, írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Választási Iroda adataira hivatkozva.

A lap csütörtöki számában közölt adatok szerint augusztus elején 261 ezren szerepeltek a névjegyzékben, ami csaknem 264 ezerre nőtt három hét alatt. A névjegyzékbe szeptember 17-ig lehet regisztrálni, tehát néhány ezerrel még tovább emelkedhet ez a szám. Közülük több mint 114 ezren Romániában, 29 ezren Szerbiában, 2100-an Németországban vannak.

A lap szerint annak fényében meglehetősen kevés az érdeklődő, hogy mostanra több mint 800 ezer határon túli magyar kapott állampolgárságot, akik közül 700 ezren választókorúak.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy az október 2-i népszavazás akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavaz, ehhez jelenleg mintegy 4,1 millió szavazat kell. Elvben a határon túli magyarok aktivitása akár több tízezerrel is módosíthatja az érvényességi küszöböt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik