Közélet
AppleMark

Megválaszthatják vasárnap, de egyből le is kellene mondania a gyömrői polgármesterjelöltnek

24.hu
24.hu

2016. 08. 25. 12:25

Semmi nem akadályozza, hogy Gyenes Levente induljon az időközi választáson, de a tisztséget nem töltheti be.

Időközi polgármester-választás lesz vasárnap Gyömrőn. A megmérettetésen indul az előző polgármester, Gyenes Levente is, noha a választást azért írják ki, mert le kellett mondania posztjáról. Gyenest ugyanis bűnösnek mondták ki adócsalás és magánokirat-hamisítás vétsége miatt, és 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A helyzet ellentmondásos, azt ugyanis semmi nem tiltja, hogy Gyenes induljon a választáson, viszont ha megválasztják, azonnal méltatlanná is válik a posztra, mivel szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték. A méltatlanság kimondása hivatalosan a képviselő-testület dolga, de ha ezt nem teszik meg, akkor az illetékes kormányhivatal jár el az ügyben – írja az Index.

Gyenes Levente toronymagas esélyese a választásnak, hiszen 2014-ben 70 százalékot kapott, mostani legerősebb ellenfele, Horváth István Attila pedig mindössze 8-at. Persze a kampányban is előkerült, hogy Gyenest a megválasztása után azonnal le kell mondatni, de ő azzal vágott vissza, hogy a választási bizottság mellett a bíróság is megállapította, hogy indulhat a választáson. Ez igaz is, mert a választhatóságot nem érinti a méltatlanságról szóló törvény.

A jelölt egyébként egy meg nem nevezett belügyminisztériumi kiadványra is hivatkozik, amelyben szerinte az áll, hogy az újraválasztással új polgármesteri tisztség keletkezik, ami független a korábbitól, és csak az új tisztség keletkezése utáni cselekmények vehetők figyelembe.

A kormányhivatal és a bíróság viszont egyértelműnek látja a jogi helyzetet, szerintük továbbra is fennáll a méltatlanság. Gyenes célja egyébként az lehet, hogy minél tovább húzódjon az ügy, 2018 áprilisára ugyanis lejár a felfüggesztett szabadságvesztés, az utána következő választáson már nem merül fel a méltatlanság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.