Közélet
New Years party at Victor and Katya's flat

Fotósorozat: Ilyen volt az élet huszonöt éve a frissen függetlenné vált Ukrajnában

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 08. 25. 15:08

Adam Hinton 1991-ben, huszonhat évesen a brit Nottingham Trent University végzős hallgatója volt, és a vasfüggöny leomlása, valamint az egykori szovjet tagállamok függetlenné válása után úgy döntött, ellátogat Ukrajnába, ahol megfigyelheti az igát frissen lerázott állam lakóinak első lépéseit a demokrácia útján, és élőben láthatja az európai történelem fontos pillanatait.

Nyelvtudás nélkül, de némi szovjet politikai tudással felvértezve felvette hát a kapcsolatot az ukrán függetlenségi mozgalommal, és egy szénbányász közösséggel, akik végül egy donyecki bányász, Viktor Szklaj és családja otthonában nyújtottak neki szállást 1991 decemberében, alig négy hónappal az új állam megszületése után.
“Az emberek azt mondogatták, hogy fejlődni fognak, és Kelet-Európa Németországává válnak majd. Azt hitték, néhány év múlva majd Mercedeseket és Volkswageneket vezetnek, életszínvonaluk pedig sokkal magasabb lesz.”
– mesélte az azóta ötvenegy éves férfivá érett Hinton, aki azóta főállású, sikert sikerre halmozó fotóriporter és reklámfotós lett.

New Years party at Victor and Katya's flat
Szilveszterező emberek Viktor, és felesége, Karintia lakásában, 1992. december

Első ukrajnai útján leginkább házigazdája, Viktor munkahelyét, a bányát fotózta, de a következő három évben többször is visszatért, hogy Donyecket és környékét, valamint a férfi családját is fényképezhese. A képek egy részén családi ebédeket, boldog találkozásokat és ünnepi alkalmakat örökített meg, de a fekete-fehér képek a mindennapokról, a szegénységről és az emberek jövőjükbe és a kormányba vetett bizonytalanságáról is tanúskodnak.

A family sit's in their car to keep warm on New Years Day 1992.  Their car is know to local's as 'The coffin on wheels’ The temperature outside was -15C. Donetsk, Ukraine.
Egy család autójában ülve próbálja magát melegen tartani, miközben kinn a hőmérséklet tizenöt fokkal süllyedt a fagypont alá, Donyeck, 1993. január 1.

Viktor és felesége, Karitia néhány évvel később a Krím-félszigetre költöztek, Hinton pedig egyszerűen elvesztette őket. Donyeck lassan tovább pusztult, az oroszpártiak pedig 2014 áprilisában kikiáltották a Donyecki Köztársaságot.

People dancing at a wedding reception.
Esküvői tánc, 1992. április
Irina Slakar preparing her veil on her wedding day.  She is marrying Demitri, a former miner at the Socialist Donbass coal mine. Donetsk, Ukraine.
Irina, Viktor előző házasságából származó lánya saját esküvőjére készül, 1993. június
Miners drinking and dinning after a shift at the 'Socialist Dombas' coal mine around at Victor and Katya's old flat.
Bányászok esznek és isznak Viktor és Karitia régi lakásában egy műszakváltás után, 1993. december
Irina Slakar and Demitri at the local Russian orthodox church on their wedding day.
Irina és Dimitrij a helyi ortodox templomban, esküvőjük napján, 1993. június
Ilja, Irina és Dimitrij mindössze öt napos gyermeke alszk lakásuk ablakánál, 1994 májusában – a kisfiú a következő héten meningitiszben elhunyt, ez pedig megrázta az egész családot.
Ilja, Irina és Dimitrij mindössze öt napos gyermeke alszk lakásuk ablakánál, 1994 májusában – a kisfiú a következő héten meningitiszben elhunyt, ez pedig megrázta az egész családot.
A petty thief signing his confesion at the local police station.  the arresting officer stands in the background.
Egy tolvaj tanúvallomását írja alá a helyi rendőrörsön, háttérben az őt őrizetbe vevő rendőrrel, 1992. december

“Három év alatt semmi sem változott igazán. Majdnem volt, mintha Ukrajna egyszerűen szovjet tagállam maradt volna, szóval inkább a szovjet mindennapokba nyerhettem betekintést. Az egész leginkább olyan volt, mintha a szovjet éra végét élnék, és nem az új ukrán lét kezdetének napjait.”

Miner in the  changing rooms after a shift at the 'Socialist Dombas' coal mine.
Szénbányászok az öltözőben egy műszakváltás után, 1991. december
A drunk in the back of a police van.
Részeg férfi egy rendőrautó hátuljában, 1992. december

“Eszembe jut az emberek egykori optimizmusa és reményeik. Jó részük azóta semmivé foszlott.”

– tette hozzá Hinton.

A Slate nyomán
vissza a címlapra

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.