Közélet

Az SZDSZ-alapító Haraszti Miklós is visszaadja állami kitüntetését

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 08. 25. 12:08

2005-ben a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a magyar sajtószabadság megteremtésében játszott szerepéért.

Most közleményében azt írja:

1) Bayer Zsoltnak joga van rá, hogy terjessze mérgező eszméit. Ám kormány kitüntetése ezeket az eszméket érdemessé emeli. A méreg ellenszere az érdemközösség nyilvános megtagadása. Ezért csatlakozom azokhoz, akik tiltakozásul lemondanak a kitüntetésükről.
2) A kitüntetésemet a hajléktalan gyermekeket segítő Szalmaszál alapítvány aukciójának juttatom. Javaslom a kitüntetésekről lemondóknak, hogy hasonlóan hasznos közcélra ajánlják fel az érmeket.

Haraszti író és politikus, a rendszerváltás előtt a Szabad Kezdeményezések Hálozata, majd később az SZDSZ alapító tagja, az EBESZ volt médiaszabadság-képviselője, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője.

Bayer Zsolt kitüntetése miatt már egy másik író és korábbi politikus, Kukorelly Endre is úgy döntött, nem cipeli tovább a keresztjét. 90-en vannak már.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.