Közélet

Lázár nekiment az EU-nak a Szent István-napi ünnepségen

Magyarország soha nem mondott le szuverenitásáról, a keresztény, független állam Szent István öröksége – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hódmezővásárhelyi önkormányzat Szent István-napi ünnepségén szombaton.

Az Európai Unió nem egy több száz éves politikai szövetség, hanem egy tesztüzemmódban működő kezdeményezés – mondta a miniszter, majd hozzátette: “Brüsszel ma nagyobb határsértő, mint a bevándorlók”, hiszen a “zéró legitimitású, senki által meg nem választott” európai vezetők kényük-kedvük szerint próbálják alakítani a tagsági szerződést, pedig szuverenitásáról egyetlen tagállam sem mondott le.     Az EU-t “építési területnek” nevező tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország 2010-ig passzív, némán bólogató résztvevője volt az uniónak, 2010 óta azonban aktív szereplője az együttműködésnek.

“Magyarország visszatért, (…) “nincs okunk csöndben maradni, berezelni a szankciókkal való fenyegetéstől vagy a kiátkozás lehetőségétől” – fogalmazott a miniszter.     Lázár János elmondta: az EU-t ma belső pénzügyi válságok, Nagy-Britannia kilépése és a bevándorlási krízis is sújtja. A kötelező betelepítési kvóta szerinte szőnyeg alá seperné a fő problémát, azt, hogy Európa nemzetközi tekintélye drámaian meggyengült, és ellenőrizetlen embermilliók kopogtatnak a határain. A miniszter szerint a magyar szuverenitás megőrzése az európai közösség megerősítését is szolgálja.

“Ha kell, megvédjük Európát saját magától” – jelentette ki, hozzátéve, hogy Magyarország a Brüsszellel elégedetlen európai polgárokat sem hagyja magukra. Nem az EU eszméjével, hanem a gyakorlatával van baj – húzta alá a tárcavezető.

(MTI)

Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester szerint Európa-szerte olyan mozgalmak vannak, amelyek a keresztény államiságot, a munka alapú társadalmat megkérdőjelezik. Erre nemet kell mondani – jelentette ki. Hozzátette: nem költözhet az emberek életébe a félelem és a terror, ahogyan Európában ezek lassan a mindennapok részévé válnak. Almási István szerint meg kell üzenni Brüsszelnek, hogy a magyarok kiállnak magukért, gyerekeikért és unokáikért, szokásaikért, kultúrájukért és értékeikért.

Az új kenyeret az ünnepség végén Kiss-Rigó László megyés püspök szentelte meg, áldást mondott Bán Csaba ótemplomi református lelkész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik