Közélet

Népszavazás: nem szavazatra buzdít egy katolikus érsek

Szükséges és fontos dolog az október 2-i népszavazás – mondta a Magyar Idők című lapnak Márfi Gyula veszprémi érsek, aki minden katolikus hívőt arra buzdít, hogy menjen el és szavazzon nemmel a kormány által kezdeményezett, úgynevezett kvótanépszavazáson.

A főpap szerint a menedékkérők kvóta szerinti elosztás „embertelen és a szabad akaratot semmibe vevő” ötlet, ami nem megoldás a válságra, ellenben viszályt szít az uniós országok közt. Az érsek ugyanakkor nem ért egyet a kampánnyal, amelyet a kormányzat folytat, mert a folyamatosan sulykolt reklámoknak „nem szándékolt hatása is lehet”.

Az evangélikus egyház nem kíván véleményt nyilvánítani a referendumról, püspöki körlevél kibocsátását sem tervezik. Szemerei János püspök szerint arra buzdítanak mindenkit, hogy felelős felnőttként éljenek az állampolgári jogukkal és nyilvánítsák ki véleményüket, vagyis az emberekre bízzák a döntést.

Hasonlóan vélekedett Radnóti Zoltán, a Magyarországi Izraelita Hitközségek Szövetsége rabbitestületének elnöke is, aki szerint nincs egyetlen jó válasz a kérdésre. Óvatosan fogalmazott Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, aki szerint nem ildomos az egyháznak politikáról véleményt alkotni, de a nyugati zsidóság tapasztalatai aggodalomra intenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik