Közélet
mártai istván (mártai istván, )

Balog miniszter bízik a leváltott főigazgatóban

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 08. 16. 10:03

Vele készíttet tervet a mentőszolgálat megújítására.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felkérte Dr. Mártai Istvánt, az OMSZ korábbi vezetőjét, hogy kezdjen egyeztetéseket a szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel a mentőszolgálat és a mentők nagyobb megbecsülése érdekében teendő intézkedésekről, egyúttal készítse el a mentőszolgálat szervezeti megújításáról szóló koncepcióját – tudatta a tárca sajtóosztálya.

A szűkszavú közleményből nem derül ki, miért is pikáns ez a felkérés, éppen ezért idézzük fel, hogy Mártai István az Országos Mentőszolgálathoz még 1989-ben, végzős orvostanhallgatóként csatlakozott. Volt mentőorvos, állomásvezető, területi főorvos, a szolgálat általános főigazgató-helyettese, majd a 2010-es kormányváltás után főigazgatója. Még Szócska Miklós nevezte ki. Aztán ő is váltotta le.  Az azóta már szintén leváltott egészségügyért felelős államtitkár akkor azzal indokolta a vezércserét, hogy sebességváltásra van szükség a mentőszolgálatnál.

Még korábban, főigazgatóként azt mondta lapunknak, hogy a mentőszolgálat vezetőjének is az az  érdeke,

hogy javuljanak a mentődolgozók munkakörülményei, nőjön a megbecsülésük. Szerintünk nincs két OMSZ. Nincs egy jó szándékú, előremutató dolgozói kör és egy gonosz vezetés. Mindkét fél érdeke, hogy a szekér haladjon. És a szekér akkor halad, ha a dolgozók elégedettek. Az is tény, hogy más egy munkáltató lehetősége és más egy érdekképviselet lehetősége.

A mentősök egyébként még februárban sztrájkkal is fenyegetőztek, mert ők is késve kaptak fizetést. Akkor az RTL Klub Híradójához került egy levél, amit az OMSZ pénzügyi osztályáról küldték a Magyar Államkincstár egyik vezetőjének. A levél egyik leghangsúlyosabb része ez volt:

Bár a sajtóból még nem érzékelhető, de a belső kommunikációs csatornáink alapján megállapítható, hogy az Országos Mentőszolgálat dolgozói részéről óriási az elégedetlenség, többen kívánnak a nyilvánossághoz fordulni, jogi lépéseket tenni, sőt volt, aki a munka felvételének megtagadásával fenyegetett meg bennünket.

Jelenleg egyébként megbízott főigazgató irányítja az Országos Mentőszolgálatot. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kinevezésekor válságmenedzserként számított Máté Gáborra. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kihirdették a nyugdíjemelést

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra tüntetnek Budapesten

A Margit hídon járnak.

Élő videó: Újra tüntetnek Budapesten