Közélet

Zöld utat kapott a balatonfűzfői lőszergyár

A Miniszterelnökség szerint készen áll a beruházás, ami a nemzetgazdasági tárca szerint sehol nincs.

Megépülhet a Balatonfűzfőre tervezett lőszergyár – tudta meg a Világgazdaság. A 2,5 milliárd forint költségűre tervezett beruházás 950 milliós uniós támogatásban részesült. Májusban azonban szabálytalansági vizsgálatot indított a nemzetgazdasági tárca, a támogatás elakadt, és megpecsételődni látszott a helyiek által is kifogásolt projekt sorsa.

A minisztérium ellenőrei azt állapították meg, hogy a beruházás nem készült el a tavaly év végi határidőre, és nem valósult meg a vállalás, évente 50 ezer tonna hadianyag gyártása vagy újrahasznosítása sem. A tárca a támogatási szerződéstől való elállást és az addig kifizetett 450 millió forint visszafizetését rendelte el.

A beruházó Mil-Exim a Miniszterelnökséghez fellebbezett, ami egészen mást állapított meg: szerintük a beruházás elkészült, a gépsor üzemkész, további jelentős késedelem nélkül befejeződhet a projekt. A már kiutalt támogatást nem kell visszafizetni, és a többi pénz is lehívható. Az irányító hatóságnak új szabálytalansági eljárást kell lefolytatnia – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik