Közélet

Ellátási zavarokhoz vezethet a kórházak egyre növekvő adóssága

Betegeket küldenek át máshova a szükséges eszközök hiánya miatt – mondta az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Előfordul, hogy betegeket küldenek el más intézménybe a kórházak, mert nincs náluk megfelelő eszköz egy műtét végrehajtásához – ezt mondta az RTL Klubnak az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László.

Az RTL felidézte: tavaly egy fővárosi kórház kardiológiáján kihelyezett értesítőn kérték a betegeket arra, hogy vigyenek a vizsgálatokhoz ceruzaelemeket. Rásky szerint az ilyen helyzetekből érezhető, hogy a kórházaknak nincs elég pénzük. Az Államkincstár adatai szerint júniusban már csaknem 52 milliárd forintra rúgott a kórházak adóssága, ez több mint tízmilliárdos növekedést jelent a tavalyi adósságrendezés óta.

A főtitkár elmondta: a kórházak költségvetésének 60-70 százalékát a bér teszi ki, ezt kötelező kifizetni, ahogy a rezsit is, ha nem akarják, hogy kikapcsolják a közműszolgáltatásokat. Ezzel el is fogy az intézmények pénze, a maradékkal pedig sakkoznak a beszállítók közt.

A témáról az RTL által megkeresett kórházigazgatók nem akartak nyilatkozni. Szerették volna megtudni az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy mikor és hogyan akarják csökkenteni a kórházak adósságállományát, de ők sem reagáltak az adás kezdetéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik