Közélet

Felvették a gyerekét az egyetemre? Jobban járhat, ha lakást vesz neki!

Minden adott ma Magyarországon ahhoz, hogy az ingatlanpiac tovább dübörögjön. Valószínűleg sokan aggódva figyelik az eseményeket, mert az egyetemre vagy főiskolára éppen hogy felvett gyermekük számára nehéz vagy csak nagyon drágán lehet albérletet találni.

Pedig a Bankmonitor szerint aki egy kisebb önerővel már rendelkezik, annak valójában nem a bérlés, hanem a lakásvásárlás lehet a jó stratégia.

Viszont az a biztos, ha legalább a lakás árának a felét nem hitelből kell előteremteni. Gyűjtésük szerint már akár 25 százalékos önerő mellett is megérheti lakást venni, ha csak az albérleti díjakat és a hitel törlesztő-részletét vesszük alapul. Íme néhány érv a vásárlás mellett.

Legalább saját vagyonunkat gyarapítsuk

Az tiszta sor, hogy ha lehetőségünk van rá, akkor jobb még hitelből is, de megvásárolni egy lakást, mint bérelni. Hiszen előbbi esetben saját vagyonunkat gyarapítjuk, míg utóbbival egy idegenét.

Nem mindegy viszont, hogy a matek hogy jön ki, és például miként viszonyul egymáshoz az albérleti díj és a havi törlesztőrészlet.

Hogy az idő nekünk dolgozzon

A leglényegesebb számunkra, hogy olyan feltételeket teremtsünk, hogy az éppen aktuális bérleti díjakhoz képest olcsóbban ússzuk meg a törlesztőt, mert akkor az idő nekünk dolgozik és érdemes belevágni a vételbe.

Mekkora önerő kell?

A kérdés eldöntéséhez azt vizsgálták, hogy 20 millió forintos hitelre, 10 éves futamidő mellett mekkora lenne a törlesztőrészlet. Ehhez megnézték, hogy 10 éves kamatfixálás esetén mekkora thm-et kell fizetni.

Keresőjük alapján az öt legalacsonyabb konstrukció átlaga 6,3% volt. Így már különböző önerők esetén adódik a havi törlesztő. Például 20% esetében 180 ezer forint körüli havi kiadással számolhatunk, míg 50%-os önerőnél már csak 110 ezer forint körülivel.

Mint említettük a hitelfelvételhez most nagyon jó kondíciók társulnak, ha bevállaljuk a kockázatot és a 6 havi kamatperiódust, akkor 10 millió forintot utóbbi esetében már 100 ezer forintért felvehetnénk.

alberletlakas160811

Igen ám, de ez csak az egyik oldal, még a bérleti díjat is ismernünk kell ahhoz, hogy véleményt tudjunk alkotni.
A példánál maradva: ha egy 20 millió forintos lakást szemeltünk ki, és feltesszük, hogy a kiadó 6,5 százalékos hozamot várna el tőle, akkor havi alapon 110 ezer forint körüli összegért vehetnénk ki.

Ha a két oldalt közös nevezőre hozzuk, akkor az jön ki, hogy körülbelül 50 százalékos önerőre (10 millió forintra) van szükség, hogy számunkra kedvező legyen a felállás és megérje hitelt felvenni. De ha nincs ennyi önerő, akkor is lehet megoldás arra, hogy jól jöjjön ki a matek – kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik