Közélet
LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 01:  Auschwitz and Belsen concentration camp survivor Eva Behar shows her number tattoo in her home on December 1, 2014 in London, United Kingdom. As the Russians approached Poland the Nazis saw the end of the war coming and Eva was sent from Auschwitz to Bergen on 1st January 1945 where she was eventually liberated by the British. Ceremonies marking the 70th anniversary of the liberation of the infamous concentration camp are due to take place on January 27, 2015. Auschwitz was a network of concentration camps built and operated in occupied Poland by Nazi Germany during the Second World War. Auschwitz I and nearby Auschwitz II-Birkenau was the extermination camp where an estimated 1.1 million people, mostly Jews from across Europe, were killed in gas chambers or from systematic starvation, forced labour, disease and medical experiments.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Hat városban helyeznek el botlatóköveket a holokauszt áldozatainak emlékére

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 08. 12. 15:33

Hat városban helyeztek és helyeznek el a holokauszt áldozataira emlékeztető úgynevezett botlatóköveket a napokban - ismertették a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon Budapesten.

Az Egy kő, egy név, egy emlékezet – Botlatókő/Stolpersteine 2016 elnevezésű, a Mazsike, a Miniszterelnökség és a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért programsorozata augusztus 9-én kezdődött meg Miskolcon huszonöt kő elhelyezésével, majd Nyíregyházán huszonnégy, Debrecenben huszonnyolc, Abonyban két követ tett le a kezdeményező német művész. Pénteken és szombaton Budapesten tizenegy, Győrben pedig öt kő kerül végleges helyére – ismertette Takáts Annamária, a Mazsike ügyvezetője.

A botlatókövek macskakő nagyságú réz emléktáblák, amelyek a holokauszt során meggyilkolt áldozatokra emlékeztetnek utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt, a járdába süllyesztve.

Több száz botlás Európában

A Stolpersteine (botlatókövek) Európai Művészeti Projekt megálmodója Gunter Demnig német képzőművész, aki két évtizede minden helyszínen saját kezűleg helyez el évente több száz követ, amelyet Európa-szerte az emlékezni kívánók kérésére megalkot. Európa 22 országában több mint 1600 településen mintegy 60 ezer botlatókő és botlatóküszöb állít emléket a nemzetiszocializmus áldozatainak. Magyarországon mintegy négyezer botlatókő van, az első Budapesten, a Ráday utca 5. szám előtt kapott helyet, ahol Rónai Béla állás nélküli tisztviselő lakott, aki 1945. január 19-én Sopronbánfalván munkaszolgálatosként hunyt el.

Mivel a járda közterület, szükséges az illetékes önkormányzat előzetes engedélye, amelyet egy rövid kérelemben lehet igényelni, megjelölve a megemlékezés célját, valamint a kihelyezni tervezett botlatókő pontos helyét és elhelyezésének körülményeit.

Gunter Demnig a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nemzetiszocializmus áldozatainak nincs sírkövük, nincs hol megemlékezni róluk, ezért is szeretett volna kézzelfogható emléket állítani nekik.  A Stolpersteine a német nyelvben botlatókövet jelent, de a kifejezés nem csupán a fizikai értelemben vett megbotlásra utal,

hanem arra is, hogy elakadunk egy gondolatnál, nem tudunk átlépni rajta

– tartalmazza a sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag. A művész szerint a botlatókövek biztosítják, hogy a nevek ne merüljenek feledésbe, a kezdeményezés pedig a fiataloknak is kézzelfoghatóvá teszi a történelmet egy-egy sorson keresztül.
Kirschner Péter, a Mazsike elnöke elmondta: az egyesület segítségével kétszáz követ helyeztek el az elmúlt két évben Magyarországon. Szeretnének olyan helyekre is botlatóköveket helyezni, akár apró falvakban is, ahol egy-két zsidó család élt, és az is lehet, hogy már senki nem is emlékszik rájuk – ismertette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.