Közélet

Egy furcsa cég őrizheti félmilliárdért a menekülttáborokat

A BÁH pályázatából kiderül, hogy a már bezárt debreceni állomást is őrizni kell, illetve még idén megnyílik egy ezerfős új menekülttábor. A nyertes vállalkozásra pedig korábban sokat panaszkodtak, mivel alvállalkozói trükkös módszerrel alkalmazták a takarítókat és a biztonsági őröket.

Közel félmilliárd forint értékben írt ki közbeszerzést a menekülttáborok őrzésére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH), és az Európai Unió Hivatalos Lapjában pénteken megjelent tájékoztatás szerint az eljárás már le is zárult: a 12 induló közül a Bizalom Zrt. nyert, amelynek ajánlata (482,25 millió forint) pontosan annyi volt, mint amennyire eredetileg becsülték a másfél éves szerződés értékét.

A közbeszerzés már önmagában is érdekes, hiszen kiderül például, hogy az elvileg már bezárt debreceni menekülttáborra is vonatkozik, illetve az őrizendő létesítmények közt van egy „2016-ban létesülő 1000 fős konténertábor” is. Az idén megnyitott körmendi vagy szentgotthárdi táborok csak háromszáz főre készültek, de ezek szerint valahol még idén készül egy ezer fős tábor is.

Ennél is feltűnőbb azonban a győztes cég.

A Bizalom Zrt. több közintézményben, köztük a Budapesti Corvinus Egyetemen is elnyert megbízásokat őrzési, illetve takarítási tevékenységre. Korábban a VS.hu számolt be arról, hogy ezeket a munkákat furcsa, gyakran változó alvállalkozó cégek végzik: a valódi munkát végző alkalmazottakat (akik gyakran borítékban kapják a fizetésüket) néhányhavonta áthelyezik másik cégbe, a köztartozásokat felhalmozó régi pedig fantomizálódik.

A vagyonőrök és takarítók elmondása szerint csak egyvalaki marad a cégcserék során, az alvállalkozói kört koordináló összekötő. Ő mindig ugyanaz a személy, bárhogy is hívják az éppen soron lévő alvállalkozót. Ő osztja, szervezi a takarítók, vagyonőrök munkáját, intézi a papírokat. Ez arra utal, hogy az alvállalkozó cégek váltakozása nem a véletlen műve, hanem koordináltan zajlik.

A VS.hu kérdéseire a cég alapítója, Túróczi Antal idén áprilisban azt válaszolta, hogy a vagyonőröktől kapott információk nem felelnek meg a valóságnak, és a lapnak információt szolgáltatók súlyosan megszegték a titoktartási kötelezettségüket, ami „súlyos fegyelmi felelősségre vonással is járhat”. Egyebekben pedig azt mondta, hogy a társaság szerződései üzleti titoknak minősülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik