Közélet

A következő főpolgármestert már a kormány nevezheti ki

Kerületi polgármesterek helyett elöljárók irányítanák a városrészeket egy terv szerint.

Nem zárható ki, hogy 2019-től már nem a budapestiek választanának főpolgármestert, hanem a kormány nevezné ki – írja a Magyar Hírlap.

Tarlós István nemrég beszélt arról, hogy folyik a gondolkodás a főváros közigazgatási szerkezetének átalakításáról, ennek keretében a kerülethatárokat is átalakítják. A Magyar Hírlap forrásai szerint azonban semmi nem utal arra, hogy ebben a ciklusban bármit lépnének, a Fidesz-KDNP-nek ugyanis nincs meg az ehhez szükséges kétharmados többsége. Ugyanakkor az sem lehet véletlen szerintük, hogy kilenc tankerületet hoztak létre Budapesten.

Tarlós István és Kósa Lajos 2009-ben több átalakítási koncepciót is lefektetett, ezek közül a legerősebb az volt, amely szerint megszüntetnék a 23 kerületi önkormányzatot, és helyettük elöljárókat neveznének ki. A 2011-es önkormányzati törvény elfogadásakor ezt a fővárosi polgármesterek meg tudták akadályozni, de 2014 óta ők már nem lehetnek parlamenti képviselők. Ha a következő választáson kétharmada lesz a Fidesznek, nem zárható ki ez a lehetőség – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik