Közélet

Tárki: 43 százalék biztosan elmegy a kvótanépszavazásra

A közvélemény-kutatás módszerével lényegében megjósolhatatlan, mi fog történni október 2-án, az úgynevezett betelepítési kvótáról rendezett népszavazáson – mondta a Népszabadságnak Sík Endre, a Tárki vezető kutatója. Az intézet friss felmérése szerint a népesség 43 százaléka menne el biztosan szavazni, míg 27 százalék valószínűleg részt vesz a referendumon. 14 százalék biztosan, 9 százalék valószínűleg nem fog szavazni, és 7 százalék nem tudja, mit fog tenni.

Az „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” kérdésre a legtöbben, az összes megkérdezett 37 százaléka “eltökélt nemmel” válaszolna – vagyis az összes megkérdezett több mint harmada elmegy és a kormány szándékainak megfelelően nemmel szavaz. Körükben többségben vannak az észak-magyarországiak és az alföldiek, a gimnáziumot és egyetemet végzettek, illetve a köztisztviselők.

A második legnagyobb csoportot a kutatók által “talán, de akkor nem” néven emlegetett választók alkotják, akik talán elmennek szavazni, és ha igen, akkor nemmel voksolnak. A “passzív nem” csoportba 13 százalék tartozik – ők azok, akik valószínűleg nem mennek el, de ha mégis, akkor nemmel szavaznak.

Az “eléggé eltökélt igen”, illetve a “passzív igen” tábora jóval kisebb, 8, illetve 65 százalék. 16 százalék még egyáltalán nem tudja, hogy mit fog csinálni október 2-án. Az igen szavazatoknak a felmérés szerint nincs meghatározott társadalmi arculata, csak pártszimpátiája: az átlagnál több közöttük az MSZP és a DK szimpatizáns.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik