Közélet

Törvény is lesz a betelepítési kvóta ellen

A tervek szerint a jogszabály legalább három évig lenne életben.

Ha a kvótareferendum érvényes lesz és a nemek győznek, törvény akadályozza majd meg, hogy az EU olyan személyeket erőszakoljon Magyarországra, akiket hazánk nem akar befogadni – mondta az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára. A kormány álláspontja egyértelmű, a kényszer-betelepítés sérti hazánk érdekeit. Völner Pál a Magyar Időknek azt mondta, a kabinet tagjai, a miniszterek, államtitkárok is részt vesznek majd a kampányban.

A legfontosabb teendő az lesz, hogy közérthetően elmagyarázzuk a választóknak, miért van szükség a referendumra és mi a tétje a népszavazásnak.

A kabinet kezdettől ugyanazt vallja a migráció ügyében. Az a legfontosabb, hogy a magyarok dönthessék el, kik telepedhetnek le Magyarországon.

A baloldal politikusai ehhez képest hezitálnak: legszívesebben az igen, vagyis a korlátlan kényszer-betelepítés mellett kardoskodnának, de a különféle incidensek, a terrorcselekmények és a külföldi kedvezőtlen események miatt ezt nem merik megtenni.

Völner Pál azt mondta, régen Moszkvához, most Brüsszelhez simulnának, de felismerték, hogy a külföld kritika nélküli követésére, a multinacionális cégek kiszolgálására és ezzel a nemzeti érdek háttérbe szorítására a hazai választók egyre kevésbé fogékonyak. Az utóbbi hetekben a Jobbik is kimutatta valódi szándékát, a kvótaügyet is egyszerű politikai haszonszerzésre használná fel.

Az államtitkár szerint a kormány a népszavazást nem Európa ellen, hanem Európáért kezdeményezte, semmilyen lényeges érv nem szól a kilépés mellett az unióból, Magyarország a közösség tagjaként kerülhet közelebb céljaihoz. Aki az október 2-i népszavazáson “igennel” voksol, az úgy foglal állást, hogy hazánk területére bármikor irányíthat bármilyen és bármennyi külföldit az unió. Aki viszont nemmel szavaz, az azt rögzíti: Magyarországra csak a magyar állam, a magyar hatóságok engedélyével és a hazai előírások betartása mellett jöhet be bárki.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik