Közélet

Nem lesz népszavazás a kampányfinanszírozás átalakításáról

Lezárult a kampányfinanszírozás átalakítására vonatkozó népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése, a kezdeményező nem adott le aláírásokat a Nemzeti Választási Irodánál.

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő nyújtotta be hitelesítésre a kérdést –

Egyetért Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a Magyar Államkincstárnak visszafizetni a számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2%-át?

– a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A kérdést az NVB január 18-án hitelesítette, a bírósági felülvizsgálat során a Kúria március 30-án hagyta jóvá az NVB határozatát, a gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, április 8-án kezdhette meg Kész Zoltán.

A népszavazás kezdeményezőjének 120 napja állt rendelkezésre a 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére, ez augusztus 6-án járt le. Az MTI érdeklődésére az NVI-nél azt mondták, Kész Zoltán nem adott le összegyűjtött aláírásokat.

Nem lesz nagy meglepetés

A héten egy másik népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése is lezárul, azt a szocialista Nyakó István kezdeményezte a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. Nyakó István kérdése úgy szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Az NVB február 29-én megtagadta ennek a kérdésnek a hitelesítését, azonban a Kúria felülbírálta a döntést és április 6-án hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. Nyakó Istvánnak augusztus 10-éig van ideje a népszavazáshoz szükséges 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére.

Az Országgyűlés április 12-én visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást a kormány javaslatára, mivel az a kabinet szerint megosztó kérdésnek bizonyult, és hasznosságáról az elért eredmények ellenére sem sikerült meggyőzniük az embereket. A döntés után Tóbiás József, az MSZP akkori elnöke bejelentette, a párt elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik