Közélet
one businessmen grasp money , one pocket empty

Átírná a törvényt, teljesen átvilágítaná a képviselők zsebét

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 08. 08. 14:35

A jelenlegi rendszer alkalmatlan a valódi vagyongyarapodás feltérképezésére.

Az Országgyűlésről szóló törvényt egészítené ki Szabó Szabolcs egy olyan ponttal, amely szerint egy politikusnak minden gazdasági érdekeltségét fel kellene tüntetni. Az Együtt függetlenként politizáló képviselője mintát is benyújtott arra, miként kellene egy céghálóban valamennyi társaságot közzétenni, hogy megvalósuljon a vagyonnyilatkozati rendszer valódi célja, kiderüljön a politikus esetleges jogtalan – vagy akár kétes forrásból származó – meggazdagodása, illetve egyértelműek legyenek a politikusok, magas rangú tisztségviselők lehetséges érdekkonfliktusai.

A fenti funkciókat csak akkor tudja a vagyonnyilatkozati rendszer betölteni, ha a leadott nyilatkozatok valós adatokon alapulnak, teljesek, összehasonlíthatóak, és megfelelő ellenőrzési, közzétételi mechanizmus párosul hozzájuk.

A képviselői vagyonnyilatkozatokban kötelezően megjelenő adatok a legtöbbször nem a valós állapotokat mutatják – írta Szabó Szabolcs, sajnálatos ténynek nevezve, hogy a jelenlegi rendszer alkalmatlan a tényleges vagyongyarapodás feltérképezésére,

ezzel pedig az esetlegesen korrupcióból, bizonyos hatalmi pozíciókból eredő, tisztességtelen jövedelmek és azok haszonélvezői kiszűrésére.

Az Együtt politikusa szerint az általa javasolt módosítás alapján a képviselők nemcsak saját és családtagjaik gazdasági érdekeltségeit, hanem az ezekhez csatlakozó vállalkozások adatait is kénytelenek lennének nyilvánosságra hozni.

Ezzel szinte lehetetlenné válna „elrejteni” az állami támogatásokat, pályázati pénzeket és egyéb forrásokat, hiszen a cégháló adatokkal történő feltöltése után minden pénzmozgás követhetővé válna.

Szabó emlékeztet rá, a kormány sokszor beszél a gazdaság kifehérítéséről, de ezt magán, és azokon a parlamenti képviselőkön kellene kezdeni, akik a törvényalkotás és a végrehajtó hatalom ellenőrzésére tettek esküt. Szerinte javaslata elfogadásával a honatyák egy élhetőbb ország “előképét rajzolnák választóik elé”, nem lenne esély a közvagyon terhére bűnösen gazdagodni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.