Közélet

Terrorgyanú miatt vizsgál egy török iskolát a magyar kormány

A magyar kormány kész megvizsgálni azt a török kérést, hogy megvizsgálja, összefüggésbe hozható-e a terrorizmussal a Budapesten működő, alapítványi fenntartású Orchidea nevű két tannyelvű nemzetközi iskola – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az Index érdeklődésére. A török kérés „diplomáciai csatornákon keresztül” érkezett, és azt „az illetékes magyar szervekhez továbbították”.

A tárca nem nevezte ugyan meg az iskolát, de az szerepel azokon a félhivatalos listákon, amelyek az emigrációban élő török hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmához, az Izmethez köthető intézményeket sorolja fel.  Márpedig Ankarában Gülent tartják a július 15-i, kudarcba fulladt puccskísérlet értelmi szerződésnek, mozgalmát pedig terrorszervezetként tartják nyilván.

„Törökország kezdeményezései a barátaival és szövetségeseivel a terror ellen folytatott küzdelem ügyében a tájékoztatást és a koordinált munka megteremtését célozzák. A terrorizmussal szemben folytatott közös küzdelem tárgykörébe tartozó ügyek megtárgyalását az abban érdekeltekkel tovább folytatjuk” – írta az Index megkeresésére a budapesti török nagykövetség.

Az ötszáz diákot – többségében magyarokat, csak kisebb részben törököket – oktató Orchidea iskola vezetői sajtótájékoztatón közölték, hogy kizárólag állami normatívából működnek, és nem kaptak támogatást semmilyen szervezettől, és sem a gyerekeket, sem a tanárokat nem éri semmiféle vallási, politika, ideológiai befolyás. Efkan Ünlü igazgató azt ugyanakkor elismerte, hogy ismeri és tiszteli Gülent, aki szerinte „békéről, szeretetről, párbeszédről beszél”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik