Közélet
Kormánynévsor - Balog Zoltán miniszterjelölti meghallgatása

A Fidesz-választók hisznek legkevésbé a női politikusokban

24.hu
24.hu

2016. 08. 05. 10:03

De nekik is csak kevesebb, mint negyedük gondolja, hogy a nők kevésbé alkalmasak erre a feladatra.

A politikában tevékenykedő nők társadalmi megítéléséről készített közvélemény-kutatást az Integrity Lab, főleg arra keresve a választ, hogy a magyar parlamentben miért csak tíz százalék a nők aránya.

A telefonos módszerrel készült kutatásból kiderül, hogy a Fidesz-szavazók 22 százaléka úgy gondolja: azért, mert a nők kevésbé alkalmasak politikusnak. Az MSZP és az LMP szavazóinak 12 százaléka gondolja ezt, a jobbikosok 11, a DK-soknak pedig 3 százaléka. Az Együtt, a PM és a Liberálisok szavazói közül senki nincs ezen a véleményen, a bizonytalanok közül viszont 8 százaléknyian osztják ezt a nézetet.

A kutatók arról is érdeklődtek, hogy mennyire támogatják az egyes pártok szimpatizánsai, hogy 2018-ban női miniszterelnök-jelöltet indítsanak. Az eredményt némileg árnyalja, hogy a Fidesz és a Jobbik esetében biztosnak látszik a miniszterelnök-jelölt személye, az előbbi párt szimpatizánsainak így 15, utóbbinak 29 százaléka tartja elképzelhetőnek a női kormányfő-jelöltet. A női jelölt támogatottsága 65 százalék az Együtt, a PM és a Liberálisok szavazói között, 57 százalék az MSZP, 50 a DK, 38 az LMP és 29 a bizonytalanok esetében.

A baloldalon főleg a falusi, legfeljebb általános iskolát végzett, hatvanévesnél idősebb csoport gondolja, hogy mindenképpen női miniszterelnök-jelöltre lenne szükség, épp a budapestiek és a diplomások viszonyulnak ehhez több kétséggel, bár az ő körükben meg kisebb azoknak az aránya, akik kétségbe vonják a nők politikai alkalmasságát.

(integritylab.hu)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.