Közélet

Szépen talált szabálytalanságokat a Monostori Erődnél az Állami Számvevőszék

monostori erőd (monostori erőd)
monostori erőd (monostori erőd)
Számos szabálytalanságot tárt fel a Monostori Erőd Nonprofit Kft. működésében a 2011-2014 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzés során az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amelynek javaslatai alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteni.

Az ÁSZ szerdai közlése szerint megállapították, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlója a vagyongazdálkodás feltételeit nem megfelelően alakította ki. A társaság vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozása nem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak. A kezelt állami vagyon nyilvántartása sem felelt meg az előírásoknak, mivel a kezelt vagyon nem a tényleges értéket mutatta, ezért az éves beszámolók mérlegei nem a valós állapotot tükrözték. A társaság bevételeinek és ráfordításainak elszámolása területén is merültek fel hiányosságok.

A 95,27 százalékban állami, 4,73 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő társaság fő tevékenysége történelmi hely, építmény, látványosság működtetése. A társaság feletti tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolta – írta közleményében az ÁSZ.

Mint részletezték, az ellenőrzés megállapította, hogy

  • a tulajdonosi jogok gyakorlója nem megfelelően alakította ki a vagyongazdálkodás feltételeit
  • a Vagyonkezelési Szerződést nem módosították a végrehajtott értéknövelő beruházáshoz és felújításhoz kapcsolódó számviteli szabályok érvényesítése érdekében
  • nem rögzítették a tulajdonosi ellenőrzés eljárásrendjét, a tulajdonos vagyonnyilvántartási szabályzatának megismerését és kötelező alkalmazását
  • a társaság elmulasztotta  a kezelésbe adott állami vagyon értékbecslését évenként aktualizálni.

A társaság által kezelt állami vagyon hasznosítására kötött szerződései szabályszerűek voltak. A Monostori Erőd NKft. saját vagyon nyilvántartása szabályszerű volt,

a kezelt állami vagyon nyilvántartása azonban nem felelt meg az előírásoknak.

Az ellenőrzött időszakban a vagyonkezelt eszközökön végrehajtott értéknövelő beruházások összegét nem mutatták ki az állammal szembeni egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek között, ezért az éves beszámoló mérlege nem a valós állapotot tükrözte. A társaság a leltározást nem a belső szabályzatnak megfelelően végezte.

Szabálytalan elszámolások

Az ÁSZ jelentése szerint 2011 és 2013 között a bevételek és ráfordítások közhasznú és vállalkozási tevékenységének elkülönítését nem alakította ki és nem alkalmazta a társaság, ebből adódóan az értékesítés nettó árbevétele és az anyagjellegű ráfordítások elszámolása nem volt szabályos. Az önköltségszámítást szabályozták és a jogszabályoknak, belső szabályoknak megfelelően megvalósították.

Az egyéb ráfordítások, pénzügyi műveletek ráfordításai, rendkívüli ráfordítások, a személyi jellegű ráfordítások, az egyéb bevételek, pénzügyi műveletek bevételei és a rendkívüli bevételek elszámolása szabályszerű volt. A tárgyi eszközök beruházása, felújítása és az értékcsökkenés elszámolása ellenben nem felelt meg teljes körűen az előírásoknak, mert a bekerülési értéket dokumentumokkal nem minden esetben támasztották alá teljes egészében, hiányzott néhány taggyűlési jóváhagyás és az értékcsökkenést nem a számviteli politikában foglaltak szerint számolták el.

A behajthatatlan követelések leírása 2014-ben nem volt szabályszerű, mert a behajthatatlanság tényét nem bizonyították.
A vagyonnal való gazdálkodás, valamint a vagyonváltozást eredményező döntések a kezelt állami vagyon kivételével a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak megfeleltek. A kezelt állami vagyonnal való nem megfelelő gazdálkodás következtében az állammal szembeni egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek a beszámolók mérlegében több esetben nem a valós értéket mutatták.

A társaság beszámolási, adatszolgáltatási és közzétételi kötelezettségeit teljesítette, az információs rendszert kiépítette, de a működtetés területén voltak hiányosságok. A tulajdonosi joggyakorló által működtetett információs rendszer az adatszolgáltatást ugyan biztosította, de az ellenőrzött időszakban a kezelt vagyon esetében az egyezőség nem állt fent.
Az ÁSZ a tulajdonosi joggyakorló vezérigazgatójának kettő, a Monostori Erőd NKft. ügyvezetőjének hét javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie – közölte az Állami Számvevőszék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik