Közélet

Kovács Béla a kémvád ellenére is folytathatja brüsszeli munkáját

Az ügyészség nem árulta el, mikor lesz kész a vádirat.

A nyári szünet után folytatja brüsszeli munkáját Kovács Béla. A Jobbik kémbotrányba keveredett európai parlamenti képviselője erről a Népszabadságnak beszélt.

A mentelmi jog felfüggesztése nem járt a mandátum elvesztésével és nem korlátozza munkájában Kovácsot. Az ellene folyó vizsgálatot végző Központi Nyomozó Főügyészség közölte: a nyomozás jelenlegi határideje 2016. szeptember 20., de szükség esetén meghosszabbítható.

A főügyészség szóvivője azt mondta: nem árulhatják el, mikorra kerül olyan állapotba a nyomozati anyag, hogy összeálljon a vádirat.

A lap felidézi: Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke az ügy kipattanása után azt mondta, a magyar kémelhárítás kép- és hangfelvételekkel tudja bizonyítani, hogy Kovács Béla együttműködött az orosz szolgálatokkal. A magyar hatóságok jogsegély-kérelemmel fordultak más országok szerveihez is, de az ügyészség nem részletezte, hogy pontosan mely államoktól kértek segítséget.

Gulyás József, aki 2009-ig volt a nemzetbiztonsági bizottság tagja, emlékeztetett: Kovács állítólagos orosz kapcsolatai ellen nem léptek fel, hiszen egy diplomatát sem utasítottak ki Magyarországról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik