Közélet

Ausztria rendőröket küld a szerb határ őrzésére

Meglátogatta Orbánt az osztrák kancellár. Azt mondták, új fejezetet nyitottak a két ország kapcsolatában.

Orbán Viktorral találkozott kedden Budapesten Christian Kern osztrák kancellár. A két kormányfő közötti megbeszélést követően Orbán a sajtó előtt kijelentette:

régen szolgálhattunk olyan jó külpolitikai hírrel Magyarország polgárai számára, mint ma.

A magyar miniszterelnök szerint eredményes tárgyalás folyt, amelynek következtében új fejezet nyílik a két ország kapcsolatának történetében. Szerinte az Ausztria és Magyarország, illetve a két nép közötti kapcsolatok felette állnak a kormánypártok kapcsolatának, a tárgyalásokon pedig a lehető leggyakorlatiasabb alapokat vetették meg.

500 milliós hitelkeret

Orbán kitért arra, hogy Ausztria hazánk második legfontosabb kereskedelmi partnere, és a negyedik legjelentősebb befektető Magyarországon – háromezer osztrák cég hetvenezer magyar munkavállalót foglalkoztat.

A kormányfők egyetértettek abban, hogy kiemelt témaként kezelik a következő időszakban a gazdaság modernizálását, a digitalizációt, a vasúti együttműködéseket, és folytatják a szakképzések egyenjogúsítását. A magyar Eximbank 500 millió eurós hitelkeretet nyitott az osztrák és magyar cégek együttműködésének támogatására.

Hibátlan és szó szerinti betartás

A magyar miniszterelnök arra is kitért, hogy Magyarország és Ausztria különböző helyzetben van a migráció kérdésében. Hazánk a nemzetközi jog hibátlan és szó szerinti betartásában érdekelt – mondta Orbán, hozzátéve, hogy az osztrák-magyar határon visszaveszünk minden menedékkérőt, és tovább is szállítjuk őket oda, ahonnan jöttek.

Orbán azt mondta: megértéssel fogadjuk azokat az intézkedéseket, amelyeket az osztrák fél tesz saját határán, de a legjobb az lenne, ha a szerb-magyar határt védenénk közösen. Ennek megfelelően Ausztria húsz embert küld a határőrizetben való részvételre.

Christian Kern kijelentette:

Magyarország és Ausztria között egyes kérdésekben eltérő vélemények és vélekedések vannak, a feladat azonban az, hogy a bizalom jegyében közös megoldások és eredmények szülessenek.

Az osztrák kancellárnak az a benyomása, hogy nagyon jó úton járnak, és arra is kitért, hogy egyetlen más európai országgal sincsenek olyan intenzív kapcsolataik, mint hazánkkal.

Közös projektek

A kancellár megemlítette, hogy több határátkelő megnyitását vizsgálják, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Ausztria is erős autóiparral rendelkezik, így közös projektekkel állhatunk elő, például önvezető járművek számára próbapályák építésével.

Kern is kitért arra, hogy húsz osztrák rendőrt küldenek a magyar-szerb határ őrizetének támogatására. Mint mondta, ez egy első lépés, emellett szakértői bizottságot jelöltek ki, akik vizsgálják, hogyan lehet kiterjeszteni ezt a támogatást. Azt is vizsgálják, hogy az osztrák honvédség erőit be lehet-e vetni emberiességi segítségnyújtás céljából, például útépítések vagy táborépítések során.

Vizsgálják a magyar álláspontot

Az osztrák kancellár azt is megemlítette, hogy a határ szerb oldalán fennálló helyzet kapcsán is megvan a felelősségünk. Az osztrák és a magyar fél közösen venné igénybe a civilszervezetek segítségét, illetve a szerb kormányt is bevonnák a helyzet kezelésébe.

Christian Kern elmondta: a határőrizettel kapcsolatban Magyarországot ért kritikákkal kapcsolatban is eszmecserét folytatnak, az osztrákok megvizsgálják ezzel kapcsolatban a magyar álláspontot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik