Közélet

Taroltak a függetlenek

Biharugra, Ramocsaháza, Szakácsi választott.

Az időközi önkormányzati választásokat azért kellett tartani, mert tavasszal mindhárom faluban feloszlatta magát a képviselő-testület.

Makra Tibor lett a polgármester Biharugrán. A független jelölt fölényesen győzött a Békés megyei települést korábban 10 évig vezető Vígh Ilona (Fidesz-KDNP) ellen. A korábbi polgármester 272 szavazatot kapott, míg Makra Tibor 340-et. 2014-ben egyetlen szavazat döntött kettejük között. A másik két független jelölt, Nagy László és Tóth Jenő 22, illetve 23 szavazatot kapott.  A szavazatszámláló bizottság tagjai hét érvénytelen voksot számoltak össze. A részvételi arány 79 százalékos volt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ramocsaházán a szintén független Ragányi Róbert lett a polgármester. A nem hivatalos végeredmény szerint ő 413, a másik két független jelölt, Simon József és Balogh Gyula 394, illetve 6 szavazatot szerzett. Tóth Péter Pálra, a Magyar Munkáspárt jelöltjére hárman szavaztak. A 827 leadott voksból 11 volt érvénytelen. A hat képviselői helyért tizenhét jelölt indult, ennek a választásnak az eredménye későbbre várható.

A független Oláh Lajos maradt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szakácsi polgármestere. Ő 53 szavazatot kapott, a szintén független Balogh Elemér, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke 49-et. A mintegy 170 lakosú falu 111 választópolgárából 103-an mentek el voksolni, egy érvénytelen szavazat volt. A képviselő-testület egy kivétellel lecserélődött. A négy önkormányzati képviselői mandátumra nyolcan aspiráltak, valamennyien függetlenek voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik