Közélet
IDOMENI, GREECE - MARCH 14:  Migrants try to cross a river after leaving  the Idomeni refugee camp on March 13, 2016 in Idomeni, Greece. The decision by Macedonia to close its border to migrants on Wednesday has left thousands of people stranded at the Greek transit camp. The closure, following the lead taken by neighbouring countries, has effectively sealed the so-called western Balkan route, the main migration route that has been used by hundreds of thousands of migrants to reach countries in western Europe such as Germany. Humanitarian workers have described the conditions at the camp as desperate, which has been made much worse by recent bouts of heavy rain.  (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

Több száz menekült indult meg a magyar határ felé

24.hu
24.hu

2016. 07. 22. 17:34

Főleg afganisztáni és pakisztáni menekült indult útnak pénteken délután Belgrádból a magyar határ felé gyalog, azt remélik, ha odaérnek, tovább mehetnek Nyugat-Európa felé.

Az MTI belgrádi tudósítója a Belgrád külvárosának számító Zimonyban követte a körülbelül 300-400 fiatal férfiból álló sort, a menekültek útját a rendőrök biztosították. Mivel a közel-keleti és ázsiai illegális bevándorlók az út mellett haladnak, szükség van a rendőri felügyeletre, nehogy balesetet szenvedjenek.

A menekültek délelőtt a szerb főváros autóbusz-pályaudvara melletti parkban még éhségsztrájkba kezdtek, akkor azt mondták, nem a szerbiai körülmények ellen tiltakoznak, hanem a Bulgáriában tapasztalt rossz bánásmód, valamint amiatt, hogy úgy értesültek, nem tudnak tovább menni Magyarország felé. Délután viszont legalább 300-an útnak indultak, körülbelül 200-an viszont a parkban maradtak. Előbbiek azt mondták: minden segítséget – élelmiszert, ivóvizet, takarót, ruhaneműt – megkaptak a segélyszervezetektől, ám megunták a hiábavaló várakozást, ezért keltek útra.

A tavalyi évben több mint 700 ezren haladtak át Szerbián, az idén eddig több mint százezren. Az úgynevezett balkáni útvonalat március elején hivatalosan lezárták, azonban a menekültek embercsempészek segítségével, illegális útvonalakon továbbra is érkeznek a nyugat-balkáni országba Bulgária és Macedónia felől. Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter szerint jelenleg mintegy 3 ezer menekült tartózkodik Szerbiában.

A szerb sajtó meg nem nevezett segélyszervezetekre hivatkozva pénteken azt írta, hogy a szerb hatóságok elkezdték visszaszállítani az illegális bevándorlókat azokba az országokba, ahonnan beléptek Szerbiába, ám a hatóságok ezt az értesülést tagadták.

A szerb kormány vasárnap bejelentette, hogy a rendőrség és a hadsereg közös járőrözést kezd a Macedóniával és Bulgáriával közös határszakaszon, hogy megakadályozza a menekültek feltorlódását az országban, Aleksandar Vucic miniszterelnök megfogalmazása szerint azokat, akiknek semmi esélyünk sincs arra, hogy menedéket kapjanak az Európai Unió országaiban, nem lenne szabad beengedni az országba. Hozzátette, hogy minden menekültet nyilvántartásba kell venni, és aki regisztráció nélkül tartózkodik az országban, vissza kell küldeni abba az országba, ahonnan Szerbiába érkezett.

Szerb illetékesek szerint azzal lehetne csökkenteni a nyomást a szerb-magyar határon, ha a menekültek nem a tranzitzónába belépve, hanem már a befogadóközpontokban átadhatnák menedékjogi kérelmeiket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.