Közélet

Orbánék kampánya törvénysértő 

A kormány egyáltalán nem is kampányolhatna, hiszen az Országgyűlés átruházta a népre a döntés jogát.

A választási szakértő teljesen törvénytelennek tartja a kormány új népszavazási kampányát. Azt a törvény szerint legkorábban a népszavazás előtti 50. napon lehetett volna elkezdeni. Tóth Zoltán a Népszavának azt mondja, Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke is túllép szerepén, amikor arra buzdít, az emberek vegyenek részt a referendumon.

Szerinte a népszavazási törvény filozófiája, hogy a Fidesznek mindenben igaza legyen, pedig a népszavazásnak

az az államfilozófiája, hogy ha egy megoldható társadalmi probléma az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, akkor annak joga van lemondani a döntési kompetenciájáról a nép javára, visszatérve így a közvetlen demokráciához.

Tóth Zoltán szerint a mostani népszavazás ezzel szembe megy, hiszen a kormány győzködi az embereket az álláspontjáról. Ráadásul közpénzen. A kormány nem is kampányolhatna, hiszen a referendum kiírásakor az Országgyűlés átruházta a népre a döntés jogát egy olyan témában, amelyben nem is lehetne népszavazás.

 

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerdán azt mondta, soha nem volt indokoltabb a népszavazás, mint most, mert Brüsszel teljesen elvenne minden jogkört menekültügyekben és bevándorlási kérdésekben a tagállamoktól.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik