Közélet

Orbán hallgat Farkas Flóriánról 

Ikotity István hiába kérdezte a kormányfőt.

Az LMP politikusa öt kérdést tett fel a kormányfőnek, miután lapértesülés szerint Farkas Flórián miniszterelnöki biztost hiába idézte be „érintett személyként” az Európai Csalás Elleni Hivatal. Az OLAF a “Híd a munka világába” és az “Út a szakmaválasztáshoz” EU-projektek kapcsán vizsgálódik .

Az ellenzéki politikus arra várt volna választ.

Igaz-e, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztost „érintett személyként” idézte be az OLAF?

Jelezte-e Farkas Flórián miniszterelnöki biztos Miniszterelnök Úrnak, hogy „érintett személyként” idézést kapott korrupciógyanús ügyek kivizsgálásában az OLAF részéről?

Miért nem vett részt Farkas Flórián miniszterelnöki biztos a meghallgatáson? Saját maga döntött így, vagy a Kormány részéről kapott utasítást erre?

Kap-e bármilyen elmarasztalást Farkas Flórián miniszterelnöki biztos a Kormány részéről azzal kapcsolatban, hogy nem segítette az OLAF munkáját a meghallgatáson való részvétellel?

Felszólítja-e a Kormány Farkas Flóriánt, hogy a jövőben segítse az OLAF munkáját, segítse a korrupciógyanús felzárkóztatási programok kivizsgálását?

A miniszterelnöknek feltett „Miért nem vett részt Farkas Flórián miniszterelnöki biztos az Európai Csalás Elleni Hivatal meghallgatásán?” című írásbeli kérdésre illetékességből — Balog Zoltán miniszter megbízásából — az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt. Lényegében azt, hogy nem tud válaszolni.

Rétvári Bence ugyanakkor jelezte, hogy a tárca nem is kapott értesítést az OLAF vizsgálatáról, de „szükség esetén mindig segíti az OLAF munkáját és ezt kéri mindenki mástól is.”

Orbán Viktor a Fidesz tavalyi kongresszusán nyíltan kiállt Farkas Flórián mellett. A kormányfő név szerint, másokkal – többek között Schmitt Pállal, Pokorni Zoltánnal – egy lapon említve, lényegében azt üzente, hogy a párt azért nem engedi el miniszterelnöki megbízott kezét, mert Farkas az országot és a Fideszt szolgálja.

A minap a német Der Spiegel „A roma nép szenved, a roma funkcionárius kaszál” címmel közölt cikket a miniszterelnöki biztosról, akiről azt állította, ő áll a roma támogatási pénzek körüli korrupciós botrány középpontjában. A szerző szerint Orbán Viktornak szüksége van Farkas Flóriánra, mert az általa vezetett Lungo Dromnak nagy befolyása van a roma közösségekben, így szavazatokat remélhet tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik