Közélet

Nagy a Fidesz előnye, de sokan leváltanák a kormányt

A pártnélküli kormányváltók egyelőre nem tudják, kire szavazzanak.

A Fidesz támogatottsága hónapok óta hullámzó, most érzékelhetően többen lettek a kormánypárt hívei: 24-ről 27 százalék bővült a tábora. A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb reprezentatív kutatása szerint az MSZP támogatói köre 12 százalékról 10 százalékosra csökkent. A szocialisták továbbra is szoros versenyben vannak a Jobbikkal, amely mögé most 11 százalék sorakozik fel. A DK és az LMP tábora 1-1 százalékpontot módosult, előbbié 6-ról 5-re, utóbbié 3-ról 4-re. Az Együtt változatlanul 2, a Magyar Liberális Párt pedig 1 százalékon áll.

partok-tamogatottsaga-valasztokoru-utobbi-3-honap

Nem változott a pártoktól távolságot tartók aránya sem, 36 százalék volt és maradt. 

Változatlan a biztos pártválasztók csoportjának mérete is. A népesség egyharmada tartozik oda, ezért a rájuk vonatkozó adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 45 százalékos, az MSZP 19, a Jobbik 18 százalékot ér el. A biztos szavazók 9 százaléka a DK híve, az LMP-nek 4, az Együttnek 2, a Liberálisoknak 1 százalékos tábora van.

partok-tamogatottsaga-biztos-2016-julius

A  ZRI Závecz Research Intézet a július első felében végzett közvélemény-kutatása alapján azt írja, hogy az elmúlt hónapokban lényegében egyetlen tartós tendencia figyelhető meg a pártok támogatottságában: a Jobbiknak kis lépésekben, fokozatosan csökkent a tábora. A párt főleg azokban a társadalmi rétegekben esett vissza, ahol korábban erős pozíciói voltak: a fiatalok és a kisebb településeken élők között.

A Fidesz jelenleg nemcsak összességében, hanem a lakosság minden csoportjában a legerősebb párt. Korábban a húszas-harmincas korosztályban vetélytársa volt a Jobbik, de most elég jelentős a különbség a kormánypárt javára: 24 illetve 14 százalékon állnak. Az idősebbek, a nyugdíjas éveikben járók között rendszerint fej-fej mellett haladt a Fidesz és az MSZP, most viszont 28 illetve 21 százalékon állnak.

A többség mégis elküldené a kormányt

Bár a Fidesz előnye jelentős, a választók körében többen vannak (43%), akik 2018-ban váltást akarnak az ország élén, mint ahányan a mostani kormány maradását pártolják (32%). Ezekből az adatokból jelenleg azért nem prognosztizálható az erőviszonyok, a hatalmi helyzet megváltozása, mert az előbbi csoport elég széttagolt, míg az utóbbi meglehetősen egységes.

A Fidesz-kabinet további működését a kormánypárt 27 százalékos tábora (2,2 millió szavazó) mellett 5 százaléknyi (négyszázezer fő) bizonytalan választó tartaná helyesnek. Új kormányt a különböző politikai platformon álló Jobbik (11 százalék, 1 millió fő) és MSZP (10 százalék, 800 ezer fő) hívein kívül a kisebb (néhány százezres) táborral rendelkező pártok támogatóinak többsége is szeretné.

A pártokhoz nem kötődő, bizonytalan választók tekintélyes részének (a népesség 12 százalékának, 1 millió főnek) is az álláspontja, hogy 2018-ban le kellene váltani a kormányt. E csoport tagjai jelenleg nem találnak támogatásra érdemesített pártot. Nincs markáns társadalmi-demográfiai karakterük, de a lakosság minden rétegében jelen vannak.

A pártnélküli kormányváltók az ellenzéknek igazi kihívást jelentenek. Maguk mellé kellene állítaniuk azt a szavazói csoportot, amelynek az aktivizálása nem lesz könnyű, mert nagyon passzív. Csak 16 százalékuk mondja biztosra, hogy elmegy voksolni. A kormányváltók egészének is mérsékeltebb a részvételi hajlandósága: 41 százalékuk menne szavazni, míg a kormány maradását kívánók körében ez az arány 48 százalék.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik