Közélet

Kubatov-lista nincs, de gyártója már Orbán bukásában bízik

Tényi István (Tényi István)
Tényi István (Tényi István)
A feljelentéseiről ismert Fidesz-tag azt mondja, a rendszer bukásra van ítélve.

Tényi István a Magyar Nemzetnek azt mondja, komikusnak és megtisztelőnek is tartja, hogy néhányan az ország legnagyobb feljelentőjének tartják. Szerinte könnyen lehet, hogy van olyan, aki nála is több feljelentést ír. Ő bár Fidesz-tag, sohasem politikai alapon tesz bejelentéseket.

Annyi történik, hogy ha a vezető orgánumok valamilyen bűncselekményre utaló jelenséget leírnak, körülírnak, akkor ezt nem hagyom a levegőben, hanem lépek.

Szerinte a hatóságok a bűncselekménygyanús ügyekben nem jól végzik a dolgukat. Ezt azzal magyarázza, hogy egyfajta politikai befolyás alatt állnak. Ő csak egy tisztább közéletet szeretne. Nem áll mögötte senki, maga vállalta ezt a küldetést. Párttagként, de pártatlanul.

Az nem támadás, ha Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Rogán Antal ügyeinek kivizsgálását követeli és arról sem tehet, hogy a Fideszben is vannak, akik morálisan lejtmenetben vannak.

De az ellenzéki oldalon belül is nyilván vannak kellemetlen ügyek. Nincs különbség. Nem az történik, hogy páros héten minden fideszest feljelentek, páratlan héten meg az MSZP következik, ünnepnapokon pedig a Jobbik.

A belvárosi Fidesz tagjaként nem tudott semmit a V. kerület állítólagos ingatlanügyeiről.

Ezt a Fideszt egy nyugdíjasklubként kell elképzelni. Évente volt egy taggyűlés. Amikor kampány volt, akkor kellett dolgozni, bevallom őszintén, hogy én például a Kubatov-listákat gyártottam.

Bár a lista létezését nem ismeri el a Fidesz, Tényi István azt mondja, a munka egy számítógépes rendszeren keresztül ment. Beikszelték, ki a szimpatizáns, ki nem, adatokat mentettek ide-oda. Szeretné, ha a Fidesz visszatérne az 1998 és 2002 közötti időszakhoz, a polgári Magyarország eszményéhez, de azt már nem hiszi, hogy Orbán Viktor ezt a célt akarja megvalósítani.

Nem szeretném azt sem, ha a Fideszt nagypapák vezetnék. Egyfajta nemzeti szabadelvűségben hiszek, és egy Orbán Viktor nélküli Fideszt szeretnék.

Csak 2018 után dönt arról, tervez-e komolyabb politikai szerepvállalást. Ez nagyban függ a Fidesz szereplésétől. Szerinte az országnak és pártjának is jobb lenne, ha a 2018-ban veszítenének.

Ez a rendszer bukásra van ítélve, de a Fideszt nem kívülről kell megbuktatni, hanem belülről. Csak így lehet.

Tényi elismeri, hogy a feljelentésekkel önmaga politikai pályáját építi, de nem hasonlítja magát – az általa korábban szintén feljelentett – Pukli Istvánhoz, akit karakteresebbnek és talán agresszívebbnek is tart önmagánál. Ő nem merne kiállni a Kossuth térre több tízezer ember elé.

Néhány napja Tényi István az ATV-ben azt mondta, Ángyán József és Illés Zoltán a példaképe, mert ők ügyek mentén politizálnak, nem kreálnak ellenségképeket. Akkor arról is beszélt, hogy a Fidesz saját démonjaival küzd és őt is zavarja, hogy nem tudja kicsoda Habony Árpád, akin keresztül le lehet járatni a Fideszt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik