Közélet
Tényi István (Tényi István)

Kubatov-lista nincs, de gyártója már Orbán bukásában bízik

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 07. 21. 14:52

A feljelentéseiről ismert Fidesz-tag azt mondja, a rendszer bukásra van ítélve.

Tényi István a Magyar Nemzetnek azt mondja, komikusnak és megtisztelőnek is tartja, hogy néhányan az ország legnagyobb feljelentőjének tartják. Szerinte könnyen lehet, hogy van olyan, aki nála is több feljelentést ír. Ő bár Fidesz-tag, sohasem politikai alapon tesz bejelentéseket.

Annyi történik, hogy ha a vezető orgánumok valamilyen bűncselekményre utaló jelenséget leírnak, körülírnak, akkor ezt nem hagyom a levegőben, hanem lépek.

Szerinte a hatóságok a bűncselekménygyanús ügyekben nem jól végzik a dolgukat. Ezt azzal magyarázza, hogy egyfajta politikai befolyás alatt állnak. Ő csak egy tisztább közéletet szeretne. Nem áll mögötte senki, maga vállalta ezt a küldetést. Párttagként, de pártatlanul.

Az nem támadás, ha Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Rogán Antal ügyeinek kivizsgálását követeli és arról sem tehet, hogy a Fideszben is vannak, akik morálisan lejtmenetben vannak.

De az ellenzéki oldalon belül is nyilván vannak kellemetlen ügyek. Nincs különbség. Nem az történik, hogy páros héten minden fideszest feljelentek, páratlan héten meg az MSZP következik, ünnepnapokon pedig a Jobbik.

A belvárosi Fidesz tagjaként nem tudott semmit a V. kerület állítólagos ingatlanügyeiről.

Ezt a Fideszt egy nyugdíjasklubként kell elképzelni. Évente volt egy taggyűlés. Amikor kampány volt, akkor kellett dolgozni, bevallom őszintén, hogy én például a Kubatov-listákat gyártottam.

Bár a lista létezését nem ismeri el a Fidesz, Tényi István azt mondja, a munka egy számítógépes rendszeren keresztül ment. Beikszelték, ki a szimpatizáns, ki nem, adatokat mentettek ide-oda. Szeretné, ha a Fidesz visszatérne az 1998 és 2002 közötti időszakhoz, a polgári Magyarország eszményéhez, de azt már nem hiszi, hogy Orbán Viktor ezt a célt akarja megvalósítani.

Nem szeretném azt sem, ha a Fideszt nagypapák vezetnék. Egyfajta nemzeti szabadelvűségben hiszek, és egy Orbán Viktor nélküli Fideszt szeretnék.

Csak 2018 után dönt arról, tervez-e komolyabb politikai szerepvállalást. Ez nagyban függ a Fidesz szereplésétől. Szerinte az országnak és pártjának is jobb lenne, ha a 2018-ban veszítenének.

Ez a rendszer bukásra van ítélve, de a Fideszt nem kívülről kell megbuktatni, hanem belülről. Csak így lehet.

Tényi elismeri, hogy a feljelentésekkel önmaga politikai pályáját építi, de nem hasonlítja magát – az általa korábban szintén feljelentett – Pukli Istvánhoz, akit karakteresebbnek és talán agresszívebbnek is tart önmagánál. Ő nem merne kiállni a Kossuth térre több tízezer ember elé.

Néhány napja Tényi István az ATV-ben azt mondta, Ángyán József és Illés Zoltán a példaképe, mert ők ügyek mentén politizálnak, nem kreálnak ellenségképeket. Akkor arról is beszélt, hogy a Fidesz saját démonjaival küzd és őt is zavarja, hogy nem tudja kicsoda Habony Árpád, akin keresztül le lehet járatni a Fideszt.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.