Közélet

Azbesztet szórhattak szét a Ligetben bontás közben

A jogszabályban rögzített biztonsági intézkedések betartása nélkül bonthatták le az egykori Hungexpo-telken található A-épületet, amely a ligetvédők tapasztalatai szerint jelentős mennyiségű azbesztet tartalmazott – írta meg a Népszabadság. Egy aktivista szerint az épület tetejének és hővezetékeinek szigetelése is azbesztből készült, ezeket már korábban eltávolították, azonban a harmadik emelet egyik helyiségében lévő kiegyenlítő tartály körül viszont megmaradt az azbesztszigetelés. Az aktivisták a szobát lezárták, figyelmeztetve az azbesztveszélyre.

Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport szakértője a lapnak elmondta: ilyen esetekben a rendkívül veszélyes, magas rákkockázatú azbeszt szakszerű eltávolításának felelőssége a bontást végző cég műszaki ellenőréé.

A lap megkereste az azbesztmentesítők szövetségét, V. kerületi kormányhivatalt és a Liget Budapest projekt illetékeseit is, választ azonban egyelőre nem  kaptak. Mint írják, ha az azbesztet tartalmazó épületrész bontása valóban a biztonsági szabályok betartása nélkül valósult meg, az a bontást végzők és a biztonsági őrök mellett a környéken tartózkodók egészségét is veszélyeztetheti.

Képünk illusztráció. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik