Közélet

Ebből az edzőteremből nem küldenék haza a Down-szindrómás fiút

Ebből az edzőteremből nem küldenék haza a Down-szindrómás fiút

Nem túlzás azt állítani, hogy egy szeletnyi Nyugat-Európa költözött Budapest belvárosába. A SUHANJ! Alapítvány égisze alatt megnyitott az ország első integratív edzőterme, ahol végre teljesen akadálymentes körülmények között mozoghatnak együtt sérült és ép emberek. A kranging órákat például Fenyvesi Zoltán, kerekesszékes sportoló fogja majd tartani.

Emlékeznek még, mi történt májusban? Megvan a Facebookon indult, de aztán villámgyorsasággal az egész magyar sajtót bejárt botrány? Tudják, amikor egy Down-szindrómás fiatalembert kitiltottak egy budapesti edzőteremből? Legalábbis erről mesélt a fiú, Mikó Attila bátyja közösségi oldalán.

Hogy valójában mi is történt, nem lehet tudni. A felháborodáscunami után megszólalt a másik oldal is. Az illetékes edzőterem tulajdonosa elmondta saját álláspontját a történtekről. De valójában nem is feltétlenül fontos, hogy pontosan ki mit mondott, vagy nem mondott. Az egész esetből viszont egy dolog mindenképpen levonható tanulságként. Magyarországon a hétköznapi élet szinte minden területén elég komoly elmaradások vannak az akadálymentességet és az integrációt illetően. Főként a fejekben. 

Szakmai háttér nélkül nem megy

Kovács Patrícia színésznő, a SUHANJ! Alapítvány társalapítója úgy véli, a tavasszal történteknek semmi köze nem volt a rosszindulathoz, az egész botrány a hozzá nem értésből fakad.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Az akadálymentesség, az épek, illetve a sérültek együtt sportolása nagyon nehéz, és kényes terület. Erre fel kell készülni és biztosítani kell egy olyan stábot, ahol még az utolsó teremedző is tisztában van azzal, hogy kinek mire van igénye és szüksége adott helyzetben.

A SUHANJ! csapata 2010 óta működik, az alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy megosszák a mozgás örömét a sérült, és fogyatékkal élő emberekkel.

Szerettük volna, hogy a teljesen egészséges emberekhez hasonlóan nekik is legyenek a mindennapi életben elérhető sportolási lehetőségeik. És ami nagyon fontos, nem szegregáltan, az ép emberektől elkülönítve, hanem integratív körülmények között, együtt, mondja Gusztos Péter alapítványi elnök.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Futó- és triatlonversenyeken fogyatékkal élő résztvevőkkel futnak együtt, de emellett heti rendszerességgel szerveznek edzéseket is. Látássérült és később értelmi fogyatékkal élő gyereknek tartottak spinning órákat, és szerveznek úszóedzéseket látássérülteknek és végtaghiányos gyerekeknek.

Mostanra pedig sikerült megvalósítaniuk egyik nagy álmukat, a SUHANJ! Fitnesst, egy olyan edzőtermet, ami az utolsó sarkáig akadálymentesített.

Épp ezért az épek és a fogyatékkal élők együtt sportolhatnak a konditeremben, és a csoportos órákon. A bejárattól vezetősáv segít a látássérülteknek a tájékozódásban, majd az alacsonyra helyezett recepciós pult (hogy akár mindkét oldalán ülhessenek kerekesszékesek) mellett találnak egy Braille írással készült térképet a teremről.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Az öltözők, a mosdók és a zuhanyzók mindenki számára könnyen megközelíthetők, szélesek a folyosók, az öltözőszekrény és a kulcs pedig kitapintható, hogy a látássérültek is könnyedén boldoguljanak.

A belső enteriőr minimalista, nagyon egyszerű és letisztult, a piktogramok nagyon egyértelműek és egyszerűek, hiszen szeretnénk, ha a mentális problémákkal élők is otthon éreznék magukat nálunk, sorolja az edzőterem különlegességeit Patrícia.

Csak egy mozdulat, és máris lehet izzadni!

És ha már egyszer egy edzőteremről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül az akadálymentesített kondigépek mellett, amik szó szerint egy laza mozdulattal átalakíthatóak úgy, hogy például kerekesszékkel is lehessen súlyokat emelgetni.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Fenyvesi Zoltán, alias Wheelchairguy, kerekesszékes sportoló korábban nem járt konditerembe. Számára a félmaratonok, maratonok jelentették a mozgást, de azért látott, és hallott dolgokat.

Mozgáskorlátozottként már bejutni vagy éppen megközelíteni sem tudod az épületet, de a legnagyobb problémát a gépek, és a mosdók jelentik a hagyományos termekben. Ezzel szemben a SUHANJ! Fitness a 4-6-os villamosok vonalán van, de autóval is könnyen megközelíthető.

Zoltánnak különösen szimpatikus, hogy segítségkérés és mások megzavarása nélkül is el tudja végezni a gyakorlatokat a gépeken. Nem kell sokat pakolnia, csak kihúz egy kart, arrébb teszi az ülést és már emelheti is a súlyokat.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

“Megvan az önállóságérzésem, itt nem szorulok más segítségére.”

A belvárosi edzőterem nem csak a belső tér elrendezését és a konditermi gépeket akadálymentesítette. Az itt dolgozó edzők mind egy szálig valamilyen gyógypedagógiai képesítéssel is rendelkeznek, vagyis fel vannak készülve a sérült, fogyatékkal élő sportolni vágyókra, és az ő igényeikre.

Az integráció pedig az fitnesz terem stábján belül is megvalósul.

Az edzők között dolgoznak mozgás – és látássérültek. Fenyvesi Zoltán kranking órákat tart majd hétköznaponként több alkalommal, az egyik pilátes edző hölgy pedig látássérült. Egykor RSG utánpótlásedző volt, de egy betegség következtében 35 százalékos vaksággal él, mondja Kovács Patrícia.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

A személyi edzés mellett egyébként lesznek csoportos órák, funkcionális edzések, és hagyományos aerobik órák is, és még valami, amivel a fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők kedvében szeretnének járni. Hétköznap délelőttönként integrált gyermekmegőrzőt biztosítanak, hogy az anyukák és apukák is tudjanak mozogni egy kicsit.

Az állam pénzéből nem kérnek

A SUHANJ! Alapítványról érdemes még tudni, hogy kezdettől fogva kizárólag magánszemélyektől és vállalatoktól fogadnak el adományokat, állami támogatásra nem tartanak igényt. A belvárosi edzőtermet több mint 60 millió forintból hozták létre, mely költségnek egy részét a Budapest Airport és az UniCredit Bank finanszírozta, de más, kisebb cégek, és egy közösségi adománygyűjtés is hozzájárult a projekthez.

Olvasói sztorik