Közélet

Lázár megunta a Fidesz kínos ügyeit, azt mondja, Orbán is

Nincs szükségük azokra, akik visszaélnek a bizalommal, a lehetőséggel.

A Figyelőnek adott interjúban azt mondja, Orbán Viktor támogatja, ha saját véleménye van. Eddig ezt tapasztalta. Példákat is sorol: halálbüntetés, vasárnapi nyitva tartás, uniós tagság. Lázár János büszke rá, hogy a Fideszben a különböző véleményeket nem nyomják el,

hanem értelmes vitákból alakulnak ki a döntések.

A Moszkva kontra Brüsszel vitáról azt mondja, ha az EU-t bírálja, az nem jelenti azt, hogy elfogadja az oroszok befolyásnak növekedését.

A miniszterelnök az unió belső reformján és a nemzeti szuverenitás erősítésén dolgozik. Ő bízik abban, hogy ami elromlott, megjavítható. Lázár egy másik, türelmetlenebb generáció tagjaként úgy látja, hogy csak a számok egyik olvasata az, hogy alapvető gazdasági érdekünk az EU-tagság.

Lázár János azt szeretné, ha a kormányzati teljesítmény 2018-ban nem kockázat, hanem előny lenne. A miniszter segítené a kormányfő célkitűzését, amely fellép a politika és a gazdaság káros összefonódása ellen.

Orbán Viktor mindig különbséget tesz a res publica javára a res privatával szemben. Minden kormány lehetőségeket teremt. Van, aki tudni élni a lehetőséggel, van, aki nem tud élni a lehetőséggel, és van, aki visszaél a lehetőséggel. Nekünk nincs szükségünk azokra, akik semmilyen felelősséget nem vállalnak, csak kínos ügyeket hagynak hátra, ártva ezzel hazájuknak és közösségüknek.   

Tovább is van.

Azokon a területeken, ahol nekem van vagy lesz politikai felelősségem, biztosan irtani fogom azt, ha valaki visszaél a bizalommal, a lehetőséggel.

Ezt mondja a miniszter a felvetésre, hogy noha ilyen ügyekkel van tele a sajtó, eddig mégsem történt semmi.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az új kormányzati struktúra fő célja, hogy Orbán Viktor a 2018-as parlamenti választásra, a Brexit utáni Európában a magyar érdekek erős képviseletére fókuszálhasson.

Orbán Viktor nélkül a Fidesz 2018-ban nem nyerhet választást. Tapasztalataim szerint az kevés, ha mi elégedettek vagyunk a kormányzati teljesítménnyel, sokat segít, ha a választóink is így érzik. Ebben a munkában Orbán Viktoré a fő szerep.

A miniszter szerint a kormányfőé volt a főszerep a takarékszövetkezeti integráció, az MFB és az ENKSZ ügyeiben is. Lázár immár nyugdíjazott államtitkára a miniszterelnöknek riportolt, és az interjú végén a miniszter talányosan fogalmaz Németh Lászlóné távozása és a Spéder Zoltán elleni támadások egybeeséséről.

Nem minden az, aminek látszik. Csak néha…

Közben a Heti Válasz arról ír, hogy létezik olyan forgatókönyv is a Fideszben, amely szerint 2018-ban Lázár János lenne a kormányfő. Ha a kormánypárt győzne, de nem tudna abszolút többséget szerezni, a miniszter szintet lépne. Ő lenne kormányfő, ha a Jobbikkal kellene koalícióra lépni, Varga Mihály pedig akkor, ha az MSZP-vel. A lap névtelen forrásai a Miniszterelnökséget vezető miniszter radikálisabb kiszólásait is ezzel magyarázták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik