Közélet

Drámai változás az időjárásban: mindenkire hatással van

A hirtelen ősziesbe forduló időjárás nemcsak a lelki világunknak, hanem a szervezetünknek sem tesz jót. Főleg, hogy a napokig tartó kánikula kimerítette a testünket.

Két nappal ezelőtt fotós kollégánk még a városban meztelenkedő budapestiekről készített képsorozatot. Az emberek csak a szökőkutak mellett, vízbe lógatott lábakkal és pucér felsőtesttel tudták elviselni a tikkasztó hőséget.

Galériánkat ITT nézheti meg. 

De azóta már más szelek fújnak. Nyugat felől érkezett egy markáns hidegfront, most van átvonulóban felettünk. A keleti országrész északi csücske egyelőre még csak sejti, mi vár rá, ott ma délutánra jósolják azt, amit mi már itt Budapesten érzékelünk:

a 15-20 fokos hőmérséklet-zuhanást és az özönvízszerű esőt.

Az ország több részében a havi átlag mennyiséget is meghaladta a csapadék, és volt, ahol golflabda nagyságú jég hullott. A Balatonnál pedig fákat csavart ki a vihar.

Az időjárás változása azonban nem áll meg a természeti károknál, az emberi szervezetnek is erőteljes stresszhelyzet, amikor egyik napról a másikra 16 fok lesz a közel 40 fokos kánikulából – magyarázza Németh Ákos biometerológus. 

Szerdát megelőzően jó néhány napig igazi nyári kánikulában volt részünk, ami önmagában is kimeríti a szervezetet. Ez idő alatt viszont akklimatizálódtunk, alkalmazkodtunk a hőséghez, és a hirtelen változásra nehezen tud reagálni a szervezet. Ilyenkor a légkör fizikai paraméterei rövid idő alatt nagyon megváltoznak, más lesz a légnyomás, a légáramlás sebessége, a páratartalom, a hőmérséklet, és ezek egyértelműen befolyásolják a szervezet működését.

Az időjárás pálfordulása az alapvetően egészséges szervezetekre is hatással van, nekik jellemzőbben idegrendszeri tüneteik vannak.

Türelmetlenebbek, agresszívabbak, ingerültebbek leszünk, a döntéseink pedig meggondolatlanabbak, mint egyébként. A közlekedésben ez igencsak megmutatkozik. Erőteljes fronthatások idején az utakon is több a baleset

– teszi hozzá Bánhelyi Marianna a Meteo Klinika meteogyógyásza.

A hidegfrontot a magasvérnyomás-problémákkal küzdők és idősek mellett a reumás, ízületi panaszokkal élők szenvedik meg leginkább – folytatja Németh Ákos.

A szakember elmondása szerint ilyenkor a légköri folyamatok változása miatt az ízületben lévő folyadék nyomása is megváltozik, ez pedig fokozza a fájdalmat.

Bánhegyi Marianna a népgyógyászatban alkalmazott mézes-káposztás pakolást és a kámforos krémeket javasolja fájdalomcsillapításra, illetve nagyon fontos ilyenkor az ízületek melegen tartása.

Fontos még, hogy a hirtelen megváltozott időjárás vetélést és koraszülést okozhat a várandós kismamáknál, így rájuk különösen oda kell figyelni ilyenkor – figyelmeztet a szakember.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

A meteogyógyász hozzáteszi, hogy a frontra érzékenyeknek nem árt a következő napokban odafigyelni az életmódjukra, változás ugyanis csak vasárnaptól várható.

A kellemetlen tünetek csökkenthetőek néhány praktikával. A könnyebben emészthető ételek, esetleg a hús teljes elhagyása ajánlott ilyenkor, illetve a szokásostól eltérő fizikai megerőltetést is érdemes kerülni a következő napokban. Vagyis ha nem muszáj, ne most ássuk fel a kertet. Azonban akinek rendszeresen visszatérő panaszai vannak, ajánlott kivizsgáltatnia időjárás-érzékenységét.

A hétvégén lesz még részünk bőven csapadékban, egy úgynevezett visszapörgő ciklon alaposan tönkrevágja majd a szabadnapokat – mondja Németh Ákos. Ebből kifolyólag a szervezetre gyakorolt kedvezőtlen hatások sem fognak csökkenni. A jövő hét elejére viszont megnyugszik a légkör, és lassú melegedés következik.

A hangsúly a lassún van, szerencsére a 16 fok után nem lesz egyből 38 fokos kánikula.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik