Közélet

Hibáktól, tévedésektől hemzseg az új állami töritankönyv

A történelemtanárok igencsak furcsállják, hogy nekik kellene üzleti ismereteket átadniuk a diákoknak.

Hemzseg a hibáktól a tizenkettedikeseknek szánt állami kísérleti történelem tankönyv – írja a Magyar Nemzet. A tankönyv egyik tudományos szakértője Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója, aki szerint a numerus clausus csak „jogkorlátozó” törvény volt, az 1941-es, Kamenyec-Podolszkba történt deportálásokat pedig „idegenrendészeti eljárásnak” tartja.

Az Oktatáskutató és –fejlesztő Intézet tankönyvét látatlanban kellett megrendelniük a történelemtanároknak, csak az elmúlt napokban került fel az internetre.

A Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára azt mondta a lapnak, hogy a könyv szerzői túl sok témát próbálnak felölelni. Kifogásolható például, hogy nemzeti és etnikai kisebbségeket említenek, miközben már 2011 óta csak nemzetiségeket tartanak számon, az esélyegyenlőtlenségek témakörénél pedig nincs szó a fogyatékkal élőkről. Hiába kap külön alfejezetet a határon túliak kettős állampolgársága, nem magyarázzák el, hogy az milyen jogokkal jár. Furcsa, hogy az 1997-es NATO-tagságról és a 2004-es EU-tagságról szóló népszavazás mellett az alaptörvény 2011-es passzusaiból idéznek, miközben akkor még más jogszabályok vonatkoztak a népszavazásra.

A könyv egyébként eleget tesz annak az alaptantervi követelménynek, hogy a történelemtanárok pénzügyi ismereteket is tanítsanak, de a szakember szerint döbbenetes, hogy nekik kellene megtanítaniuk a diákoknak, milyen egy piaci alapon működő cég üzleti és marketingterve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik