Közélet

Magáncsőd újratöltve

Üres zseb (üres zseb, vizsgálat, adóhivatal, szegénység, nav, )
Üres zseb (üres zseb, vizsgálat, adóhivatal, szegénység, nav, )
Az új szabály szerint meghatározott áron, a forgalmi értéknél nem sokkal olcsóbban lehetne csak értékesíteni az adós ingatlanát.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján megjelent a magáncsődeljárás részletes szabályairól szóló tervezet. Azt a kormány még nem tárgyalta. A Magyar Nemzet a dokumentum alapján azt írja, hogy a jövőben külön szabályoznák a vagyontárgyak eladását attól függően, hogy bírósági vagy bíróságon kívüli adósságrendezésről van-e szó.

Bírósági eljárásnál csak szigorú szabályok szerint lehetne értékesíteni az ingatlant a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. aukciós rendszerén keresztül. Az érdeklődőknek licitálniuk kellene, és az ingatlant forgalmi értéke nyolcvan százalékánál olcsóbban nem lehetne eladni. Ha sikertelen lenne az értékesítés, 60 nap múlva, újra lehet próbálkozni, ekkor a forgalmi érték 70 százaléka alá nem lehetne menni. Az egyéb vagyontárgyak eladásakor a módszer hasonló lenne, de ez esetben először a forgalmi érték 70, majd 60 százalék lenne az alsó határ.

Az ingatlanok árát értékbecsléssel állapítanák meg, ha azzal az adós nem ért egyet, saját költségére igazságügyi szakértőt bízhatna meg. Az adós bizonyos esetekben kezdeményezhetné magasabb ár meghatározását, ha körülményei vagy az ingatlan elhelyezkedése, a településrész sajátosságai, az aktuális ingatlanpiaci adatok indokolják.

A bíróságon kívüli adósságrendezésnél az adós vagyontárgyait nem vásárolhatnák meg az értékesítésben közreműködők, a hozzátartozók, illetve a Családi Csődvédelmi Szolgálat központi vagy területi szervénél dolgozó személyek sem. Korábban a magáncsődeljárás határidejének meghosszabbítására tettek javaslatot kormánypárti politikusok, hogy az adósok kapjanak még egy esélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik