Közélet

Parlament előtt a Liget-törvény “kivágása”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 07. 11. 14:13

A PM társelnöke kezdeményezi a városligeti beruházást lehetővé tévő jogszabály megsemmisítését.

A független parlamenti képviselő szerint a bajok “gyökere” a 2013-ban elfogadott Liget-törvény, amely lehetővé teszi, hogy korlátlanul lepusztítsanak zöld területeket, betonépületeket húzzanak fel helyükön. A jogszabály ellentétes a jogalkotási és az önkormányzati törvénnyel, és nem illeszkedik a magyar jogrendbe, ezért javaslata szerint a Városliget megújításáról, fejlesztéséről szóló törvény hatályát veszítené, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló pedig módosulna.

Szabó Tímea emlékeztetett rá, hogy a minap napvilágot látott közvélemény-kutatások szerint a fővárosiak elutasítják a Városliget beépítését múzeumokkal, az emberek a közpark funkciót fejlesztenék.

A Városliget fejlesztésének a lakosság érdekeinek figyelembevételére történő módosítására még most van lehetősége az Országgyűlésnek, mielőtt megkezdődnek a bontási, építési munkálatok.

Hatályon kívül kell helyezni a Liget-törvényt, amely szerint nem is kell a Városligeti Építési Szabályzat jóváhagyásához figyelembe venni Budapest hosszú távú városfejlesztési koncepcióját, és a zöldterületre vonatkozó előírásokat. A kiemelt beruházásokról szóló törvényt azért kell módosítani, hogy a települési közparkokban lebonyolítandó beruházások kikerüljenek a törvény hatálya alól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.